Brf-ekonomin oroar allt fler

Brf-ekonomin oroar allt fler

Allt fler bostadsrättsägare uppger att de oroar sig över föreningens ekonomi, enligt en ny rapport från Sveriges bostadsrättscentrum (SBC). Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
Inflation, stigande räntor och avgiftshöjningar gör att mer än var fjärde bostadsrättsägare oroar sig över sin förenings ekonomi, enligt en ny rapport.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är en ökning med 10 procentenheter, jämfört med 2022, till 26 procent av bostadsägarna, enligt Sveriges Bostadsrättscentrums (SBC) årliga rapport.

Samtidigt uppger nästan en tredjedel av bostadsägarna att de inte har koll på föreningens finanser. Drygt hälften av de tillfrågade anser att deras brf-styrelse är tillräcklig kunnig inom ekonomi.

"Den senaste tidens ränteökningar och inflation har gjort att många av landets bostadsrättsföreningar nu behöver se över sin ekonomi för att klara kommande utmaningar. Det påverkar såklart bostadsrättsägarna och skapar en osäkerhet kring hur föreningens situation kommer att påverka den egna ekonomin", säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för avdelningen ekonomisk förvaltning på SBC.

Bostadsrättsrapporten grundar sig på en undersökning gjord av Ipsos på uppdrag av SBC. I undersökningen har drygt 1 000 bostadsrättsägare fått svara på frågor om sin bostadsrättsförening.

FRÅN FÖRSTASIDAN