Bräckligt lyft för tjänstesektorn i april

Bräckligt lyft för tjänstesektorn i april

Swedbank och Silf redovisar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild

Leif R Jansson/TT
Precis som i eurozonen och Storbritannien ökar aktiviteten i svensk tjänstesektor i april, visar ett månatligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf.
"Uppgång men på bräcklig grund", konstaterar Swedbanks ekonomer.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Swedbank och Silfs inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn lyfter till 50,5, mot 49,9 i mars och har därmed lyft 4,1 indexenheter sedan i februari.

Ett indextal under 50 antyder minskad aktivitet i sektorn.

"Vi ser också en uppgång i USA och Europa men nedåtriskerna för svensk tjänstesektor är fortsatt utmanande i och med hushållens krympande köpkraft och ett minskat bostadsbyggande", skriver Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar i en kommentar.

Lyftet för tjänstesektorn innebär att kompositindex, där även tillverkningsindustrin ingår, stiger till 49,1 i april, upp från 48,7 i mars.

"Det är andra månaden i rad som indexet ökade men fortfarande är utanför tillväxtzonen och som innebär att aktivitetsnivån i näringslivet fortsätter att sjunka, om än i en avtagande takt", skriver Swedbank.

Under förmiddagen redovisades även S&P Globals inköpschefsindex för tjänstesektorn i eurozonen, som steg till 56,2 i april, upp från 55 i mars. Nivån är därmed på den högsta sedan april 2022 efter fyra månaders uppgång.

Även för Storbritannien lyfter aktiviteten i tjänstesektorn, enligt ett index som stiger till 55,9 i april, upp från 52,9 i mars.

FRÅN FÖRSTASIDAN