Bostadspriserna sjönk i april

Bostadspriserna sjönk i april

Bostadspriserna gick ner i april. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
Bostadspriserna i landet sjönk svagt under april månad.
– Det ligger i linje med vad vi hade trott, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Priserna på bostäder gick upp under årets första månader. Men nu viker kurvan nedåt.

– Jag var lite överraskad över att det ändå steg ganska mycket under framför allt januari och februari, säger Robert Boije.

I april sjönk bostadspriserna i Sverige 0,2 procent, enligt ny statistik från SBAB och Booli. Rensat för säsongseffekten var nedgången större.

– Jag skulle tro att det fortsätter ner lite till när den senaste räntehöjningen av Riksbanken börjar bita.

I april stod lägenhetspriserna stilla, sett till landet som helhet. Alla regioner backade förutom Storstockholm och Stormalmö som i stället ökade 0,2 respektive 0,9 procent.

Huspriserna gick ner 0,4 procent under månaden.

Den underliggande trenden är att hus- och lägenhetspriserna i samtliga regioner utom en kommer att fortsätta sjunka, enligt SBAB. Undantaget är bostadsrätter i Storstockholm där det i stället pekar på en liten uppgång.

SBAB har tidigare sagt att bostadspriserna kommer att falla runt 20 procent från toppen förra våren. Och den prognosen ligger fortfarande fast.

– Tittar man på hussidan så är man i några regioner nästan uppe i den siffran, det är runt 18 procent i Storstockholm, säger Robert Boije.

– Däremot på lägenhetssidan så ska det då ner i runda slängar med tio procent till. Där kanske vi ändå inte hamnar riktigt. Men vi ligger kvar med 20 procent så länge.

FRÅN FÖRSTASIDAN