Börsen på minus fjärde dagen i rad

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Tydligt ner på börsen. Arkivbild.Johan Hallnäs / TT
Stockholmsbörsen stängde inför midsommarhelgen med ännu en nedgång. Fyra dagar i rad har nu Stockholmsbörsen backat.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Midsommarveckan utvecklade sig till en dyster börshistoria. Tre dagar med fallande kurser följdes upp av en fjärde, vilket innebär att Stockholmsbörsen har backat över 4 procent på en vecka.

Stigande räntor och hökaktiga centralbanker oroar på nytt marknadsaktörer världen över och under dagen höjde såväl den brittiska och norska centralbanken styrräntan mer än väntat.

Även om det skedde en viss uppgång under de avslutande timmarna så blev det en tydlig nedgång, OMXS-index föll 0,9 procent och bland bolagen på OMXS30-listan var fastighetsjätten SBB den stora förloraren.

Aktien dök 16,7 procent efter uppgifterna att bolaget nu ska utredas av Finansinspektionen.

En annan stor förlorare var Electrolux, minus 4,2 procent, efter att källor uppgett för nyhetsbyrån Bloomberg att kinesiska Midea tappat budintresset på den svenska vitvarujätten.

Bankaktierna har också en tung dag, där Handelsbanken backade mest, minus 5,0 procent.

Annons

Mot strömmen gick gamingbolaget MTG efter att Handelsbanken i en analys skruvat upp bolagets vinstprognos och aktien lyft 8,0 procent.

På de ledande Europabörserna var det också negativ utveckling. Londonbörsens FTSE100-index sjönk 0,9 procent medan Frankfurtbörsen vid stängning hade backat 0,3 procent och i Paris var CAC40-index ned 0,9 procent.

Annons