Biden optimistisk kring lösning på skuldtaket

Biden optimistisk kring lösning på skuldtaket

President Joe Biden i samband med G7-mötet i Hiroshima, Japan.

Susan Walsh/AP/TT
Förhandlingarna om USA:s skuldtak förväntas fortsätta under helgen. President Joe Biden är fortsatt optimistisk om att en lösning ska nås.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Joe Biden är på plats i japanska Hiroshima för G7-mötet. Med sig i bagaget har han oron kring USA:s skuldtak och konsekvenser som en ny finanskris om inte en lösning nås. Under fredagens 90 minuter långa politiska möte nåddes ingen överenskommelse och bland annat republikanen Patrick McHenry var pessimistisk efteråt:

– Nej, var svaret på om han tror att man ska få fram en lösning i tid.

USA:s kongress måste besluta om att höja skuldtaket för att därigenom kunna låna mer pengar för att betala av amorteringar och avskrivning om lån. Tidigare i veckan har det även från republikanskt håll varit mera optimistiskt.

På plats i Hiroshima betonar nu president Joe Biden att han inte kommer att acceptera "extrema" krav från republikansk sida men är ändå fortsatt optimistisk – trots det senaste dygnets motgång.

– Jag tror fortfarande vi kan undvika att ställa in betalningar och få något ordentligt gjort, säger Biden.

På en fråga om Biden var nervös för utgången, var svaret:

– Nej, inte alls. Det är förhandlingar och går enligt planerna.

USA:s president lämnar Japan på söndag för att återvända till Washington, resan till Asien blir därmed förkortad på grund skuldtaksproblematiken, ursprungligen skulle han egentligen även ha besökt Australien.

FRÅN FÖRSTASIDAN