Beskeden som avgör var räntan tar vägen

13 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den kan behövas två räntehöjningar till från Riksbanken innan toppen är nådd, enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea Bank. Arkivbild
Det radas upp utländska räntebesked och inflationsrapporter i veckan – viktiga pusselbitar inför Riksbankens räntebeslut i slutet av juni.
– Vi är väldigt nära räntetoppen, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.
Men kollegorna på Nordea tror det kan bli två räntehöjningar till.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inflationssiffran för maj på onsdag och torsdagens rapport om inflationsförväntningarna kan bli avgörande för räntan du får betala på bolånet – eller kreditkortet – framöver.

Det väntas ett rejält fall nedåt för inflationen. Men frågan är om det räcker.

Pressat läge för många

För i veckan kommer även en rad tunga räntebesked från utlandet, däribland från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och Europeiska centralbanken (ECB) – på onsdag respektive torsdag. De beskeden kan också ställa till det.

Dessutom redovisas nya inflationssiffror för maj från både USA och euroländerna, vilket kan förtydliga om det behövs ännu mer räntehöjningar där framöver för att få bukt på den ovanligt höga inflationen.

Läget är pressat för många. Den ovanligt höga inflationen och rekordsnabba räntehöjningarna under det gångna året har redan slagit hårt mot högt belånade svenska hushåll och företag. Bostadspriserna har stabiliserat sig något i år, men ligger rejält nedåt i årstakt. Detaljhandeln brottas med kraftigt minskad köpkraft. Byggkonjunkturen har tvärnitat.

Annons

Svenska kronan har samtidigt blivit slagpåse på valutamarknaden i inflations- och räntechocken, med en historiskt svag kurs mot euron på 11:68 kronor per euro i början av juni. Kronkursen går därmed på tvären mot vad riksbankschefen Erik Thedéen sagt sig vilja se.

Kronan har varit "supersvag"

De flesta räknar just nu med fortsatta penningpolitiska åtstramningar. Minst en höjning till av den svenska styrräntan väntas samt fortsatta försäljningar av obligationer ur Riksbankens värdepappersportfölj.

– Riksbanken kan höja styrräntan både i juni och september, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Hon pekar på två väntade räntehöjningar från Europeiska centralbanken (ECB) – den första redan på torsdag – och en dubbelhöjning av Norges centralbank som två faktorer som via valutamarknaden gör det svårt för Riksbanken att inte höja styrräntan.

– De sista tre veckorna har kronan varit supersvag, säger hon.

Annons

– Jag tror det blir ett enhälligt beslut att höja räntan på mötet i juni och att risken är stor att att man också flaggar för en höjning till i september – eftersom ECB kommer att höja en gång till och Norges Bank höjer med 50 punkter. Det är jobbigt att ha en liten valuta och skicka en annan signal, tillägger hon.

Kan redan ha nått räntetoppen

SEB:s Robert Bergqvist lutar åt andra hållet. Han ser det som möjligt att räntetoppen i Sverige redan kan vara uppnådd – om de prognoser som ligger i marknaden nu visar sig stämma.

– Då borde de kunna skjuta på räntehöjningen, till september, säger han.

TT: Innebär det att Riksbanken redan kan ha nått sin räntetopp?

– Absolut. jag tror att det finns en sådan möjlighet, säger han.

Han tycker att den viktigaste frågan att ställa sig nu är hur länge Riksbanken kommer ligga kvar på räntetoppen – även om det blir en höjning till – innan det blir aktuellt att börja sänka.

Annons

Oavsett vilket blir konjunkturen tuff för räntekänsliga delar av ekonomin ett tag, enligt SEB-ekonomen. Han räknar med att det kan vända med räntesänkningar och mer expansiv finanspolitik först nästa år.

Annons