Bekräftat: Absolut stoppar Rysslandsexport

Bekräftat: Absolut stoppar Rysslandsexport

Pernod Ricard och Absolut Company hävde i början av april sitt exportförbud till Ryssland. Arkivbild.

Claudio Bresciani / TT
Absolut Company väljer att återigen stoppa exporten av vodka till Ryssland.
Företaget vill inte utsätta sina anställda och partner för "massiv kritik".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I hänsyn till företagets anställda och partner kan "vi inte exponera dem för massiv kritik i alla dess former", skriver Absolut Companys vd Stephanie Durroux i ett uttalande på företagets hemsida.

Därför väljer Absolut att stoppa exporten av alla sina produkter till Ryssland. Det framgår inte i uttalandet om exportstoppet även gäller för ägaren Pernod Ricards produkter.

Kristersson "förvånad"

I uttalandet skriver Durroux att reaktionerna under de senaste dagarna gjort att företaget förstått "hur viktigt långvariga och tillitsfulla relationer med svenska anställda, partner, konsumenter och det svenska samhället är".

Durroux säger i en mejlintervju med Kristianstadsbladet att en del av kritiken har varit saklig och balanserad, men att hon blev ledsen av den "överdrivna kritiken".

"Reaktionerna har inte varit starka utomlands. Sverige sticker ut, reaktionerna har varit väldigt starka här", säger Durroux.

Den 11 april rapporterades att Absolut Company och dess ägare Pernod Ricard skulle återuppta exporten till Ryssland. Beslutet har mötts av kritik från flera håll och flera krögare har slutat att sälja företagets produkter.

Exempelvis sade statsminister Ulf Kristersson (M) att han blev "rätt förvånad" över beskedet.

– Jag tror att väldigt många konsumenter tycker det är ett väldigt konstigt agerande, sade Kristersson.

Vill sluta sälja spannmål

Kristersson tillade dock att företagets agerande inte bryter mot något förbud, men att varje enskilt företag har ett stort ansvar och att europeiska konsumenter förväntar sig att man tar det ansvaret.

Under tisdagen kom också uppgifter om att veteodlare ser över möjligheten att stoppa sin försäljning av spannmål till företaget.

FRÅN FÖRSTASIDAN