Återhämtning på börsen efter inflationsbesked

Återhämtning på börsen efter inflationsbesked

Stockholmsbörsen steg på tisdagen efter måndagens fall. Arkivbild.

Erik Simander/TT
Stockholmsbörsen steg ordentligt på tisdagen efter en dyster måndag till följd av den amerikanska bankkrisen.
Beskedet om den amerikanska inflationen gladde investerarna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det breda OMXS-indexet ökade 1,6 procent och återhämtade sig efter måndagens nedgång.

Verkstadsbolagen Alfa Laval och Sandvik ledde uppgången bland storbolagen med 3,9 respektive 3,3 procent. De följdes av Atlas Copco som steg 2,9 procent.

Bland förlorarna fanns molntjänstbolaget Sinch på minus 3,0 procent. Även telekomjätten Ericsson och läkemedelsbolaget Astra Zeneca var sänken i uppgången, ned 1,7 samt 1,2 procent.

De ledande börser i Europa stängde också med gröna siffror. FTSE100-index i London steg 1,2 procent, CAC40-index i Paris ökade 1,9 procent och DAX-index i Frankfurt var plus 1,8 procent.

I Sverige har det kommit arbetsmarknadsstatistik under tisdagen som visar att arbetsmarknaden är ungefär lika stark som tidigare.

Beskedet om inflationen som fallit till 6 procent i USA fick fart på börserna både i Sverige och Europa. Tillsammans med arbetslöshetssiffrorna från USA, som kom förra veckan, ska inflationsbeskedet vägleda den amerikanska centralbanken Fed inför fortsatta räntehöjningar.

Krisen kring den amerikanska banken Silicon Valley Bank har dock ändrat förutsättningarna och satt Fed i en ny situation.

FRÅN FÖRSTASIDAN