Ännu ingen lösning i flygkonflikten

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Det är hög risk för köbildning på flera flygplatser i Sverige de kommande två veckorna. Arkivbild.
Medling pågår i konflikten mellan Transportarbetarförbundet och Almega Säkerhetsföretagen om bland annat säkerhetspersonalen på flygplatserna.
Om konflikten inte får någon lösning kan strejk bryta ut från och med måndag – vilket kommer drabba flyget.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En eventuell strejk kommer att påverka säkerhetskontrollerna på flera av Swedavias flygplatser. På vissa blir bemanningen låg, andra blir helt obemannade. Det innebär längre väntetider för många flygpassagerare och i vissa fall att det inte går att flyga alls.

De flygplatser som berörs är Bromma, Arlanda, Malmö och Landvetter.

Transport har valt att varsla om övertidsblockad och strejk efter att inte ha fått igenom kravet på ändrade arbetsvillkor. Varslet innebär punktstrejker och gäller vissa dagar och tider.

– Det är tre frågor det handlar om: högre ingångslön, erfarenhet- och kompetenstillägg och varseltider på 14 dagar, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande för Transport.

Ingångslönen ligger idag på 23 090 kr för Transports medarbetare. Fackförbundet vill införa möjligheten till lönekarriär och lönetrappor inom branschen, som inte finns idag.

Kommenterar inte

Medlingsinstitutet har utsett två medlare i konflikten. En av dem är Jan Sjölin.

Annons

– Jag förhandlar med de som kommer till förhandlingsbordet. Vi har som policy att aldrig kommentera pågående förhandlingar, säger han inför tisdagens medling.

Förhandlingen mellan de två parterna avser avtal på bevaknings- och säkerhetsområdet.

Säkerhetsföretagen Almegas förbundsdirektör Richard Orgård skriver i ett mejl till TT att "i medlingen ligger alla frågorna på bordet och medlarna har i uppgift att hitta en lösning på löner och övriga villkor".

Kontakta flygbolag

Resenärer som har bokade flygresor från Bromma, Arlanda, Malmö och Landvetter uppmanas av Swedavia att ta kontakt med sitt flygbolag eller sin researrangör kring hur de kan påverkas av flygkonflikten och en eventuell strejk.

Swedavia hänvisar vidare till Konsumentverket för mer information om vad som gäller för konsumenter som fått inställda flyg. Som resenär kan man, beroende vad man har köpt för typ av biljett, ha rätt till hjälp med ombokning eller andra lösningar vid strejk.

Annons

– Vi hoppas ju naturligtvis att strejken inte blir av och att vi finner en lösning. Skulle strejken bli av så kommer vi att återkomma med mer information, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

– Det är ju stora resedagar och vi förstår att många undrar hur det blir med deras resa.

Annons