AI-vd i kongressen: Nödvändigt med reglering

AI-vd i kongressen: Nödvändigt med reglering

Företaget Open AI:s vd Sam Altman frågas ut om artificiell intelligens (AI) i den amerikanska kongressen.

Patrick Semansky/AP/TT
Sam Altman, vd för Open AI som står bakom Chat GPT, frågas ut i USA:s kongress om de risker han ser med den produkt han varit med och skapat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det handlar om artificiell intelligens (AI) och i synnerhet Chat GPT, den populära textrobot som utvecklats för att generera text. Roboten, som fick stort genomslag under hösten 2022, har lärt sig konversera genom att analysera enorma mängder texter från internet.

– Vi bedömer att myndighetsregleringar kommer att vara centrala för att minska riskerna med de allt kraftfullare modellerna, säger Altman under utfrågningen i senaten.

– I takt med att tekniken utvecklas, så förstår vi att människor oroas över hur det kommer ändra vårt sätt att leva. Det är vi också, fortsätter han.

Efter Chat GPT:s genombrott har pressen ökat på regeringar världen över att på något vis ge besked om hur tekniken ska kunna regleras. Tekniken har även skapat stor debatt kring alltifrån plagiering, skolfusk, upphovsrätt och huruvida AI kommer att ersätta människors jobb.

Sam Altman själv har blivit AI:s ansikte utåt – inte minst eftersom han både driver på teknikutvecklingen hos sitt företag och varnar för att resultatet kan ha skadliga effekter på samhället.

Open AI grundades 2015 av några techentreprenörer, bland andra Sam Altman och Elon Musk (som nu har lämnat företaget) och är baserat i San Francisco. Uppdraget är att bygga artificiell intelligens som ska vara till nytta för mänskligheten.

Techjätten Microsoft har investerat mångmiljardbelopp i Open AI och integrerat Chat GPT i söktjänsten Bing.

FRÅN FÖRSTASIDAN