98 procent vitt i styrelserummen

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild
Kvinnorna tar för sig bättre i företagsledningarna.
Betydligt sämre ställt med jämlikheten är det på andra håll. Endast två procent av styrelseledamöterna i börsbolagen kan betecknas som icke-vita, enligt en rapport.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I fjol stannade utvecklingen upp, kvinnorna blev inte fler i företagsledningarna, en trend som annars varit ganska tydlig en rad av år. Men i år visar stiftelsen Allbrights återkommande mätning att andelen företag med jämställda ledningar har ökat tydligt. 25 procent av börsbolagen har numera jämställda operativa ledningar, vilket innebär att inget av könen har mindre än 40 procent.

Men det ser sämre ut med jämlikheten när Allbright kartlagt hudfärgen i börsföretagens ledningar och styrelser.

"Både icke-vita kvinnor och män har svårt att nå en position i ledningsgruppen, men allra tuffast tycks det vara för kvinnorna som utgör ynka 0,5 procent, att jämföra med männens fyra procent", står det i rapporten.

Totalt kan fem procent av de operativa cheferna och två procent av styrelseledamöterna definieras som icke-vita, baserat på stiftelsens kartläggning utifrån de bilder som finns på bolagens hemsidor.

Annons

"På samma sätt som könsuppdelad statistik har varit avgörande viktigt för att ta kliv när det gäller löner, föräldraledighet och jämställd sjukvård, behöver vi uppdelad statistik som blottlägger rasismen", säger Allbrights vd Amanda Lundeteg i en skriftlig kommentar.

Rättad version: Förtydligar att det handlar om de operativa ledningarna i förekommande fall.

Annons