Ryssland svartlistas som "skatteparadis"

Ryssland svartlistas som "skatteparadis"

Ryssland och Costa Rica svartlistas som skatteparadis av EU. Arkivbild

Joe Kafka/AP/TT
EU:s finansministrar har beslutat att förlänga listan över svartlistade så kallade skatteparadis till 16 länder, från tidigare 12 länder.

Bland nykomlingarna finns Ryssland och Costa Rica. Svartlistas gör även Brittiska jungfruöarna och Marshallöarna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Samtidigt krymper EU:s grå lista med länder som inte samarbetar fullt ut i skattefrågor, men där pågår det ett arbete med att lösa utestående frågor – bland annat till följd av att tre av dem nu svartlistats.

Men det har även gjorts framsteg när det gäller samarbete i skattefrågor med vissa länder på den grå listan från i höstas, konstaterar Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M).

"Samtidigt gratulerar jag varmt Nordmakedonien, Barbados, Jamaica och Uruguay som fullföljt sina åtaganden och kunnat bli borttagna", skriver hon i ett pressmeddelande.

När de gäller Ryssland hänvisar EU bland annat till att dialogen med Ryssland om skattefrågor tvärstannat till följd av den ryska aggressionen mot Ukraina.

EU har publicerat en svart och en grå lista över länder som har brister i samarbetet när det gäller skatter sedan 2017. Nästa revision av listan är planerad till oktober i år.

Den färska listan klubbades av EU:s finansministrar på tisdagens så kallade Ekofin-möte i Bryssel.

FRÅN FÖRSTASIDAN