Kritik mot las och arbetstidshyvling hos H&M

Kritik mot las och arbetstidshyvling hos H&M

Fackförbundet Handels ordförande Linda Palmetzhofer. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Klädjätten H&M vill korta de anställdas arbetstid. Fackförbundet Handels morrar nu om att skyddet mot påtvingade arbetstidsförkortningar är tandlöst i de nya las-reglerna från i höstas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I oktober varslade H&M om att personalen ska minska med 400 anställda, samtidigt som företaget uppgav att inga uppsägningar skulle ske.

Nu har H&M föreslagit att cirka 1 500 butiksanställda ska få färre arbetstimmar. Enligt Handels räknar H&M med att många anställda ska säga upp sig frivilligt.

Med de nya las-reglerna om minskat antal arbetstimmar, så kallad hyvling, måste arbetsgivaren bland annat följa turordningen så att de med kortast anställningstid får sina tjänster hyvlade först.

Men de nya reglerna har i förhandlingarna med H&M inte givit något skydd ens för dem med mycket lång anställningstid, enligt Handels.

– Även personer som varit anställda i 30 år får färre timmar. Det här får vi många vittnesmål om. De är på väg in i pension, och detta är tacken för lång och trogen tjänst, säger förbundsordförande Linda Palmetzhofer till Arbetet.

På frågan om turordningskravet gjort att åtminstone några äldre skonats svarar hon att det har "blivit marginella justeringar i enskilda fall på något ställe".

Förhandlingarna om H&M är inte helt klara ännu. Men de visar redan att den nya regleringen av hyvling är tandlös, enligt Palmetzhofer.

– Ja, det är jättetydligt. För det går alldeles utmärkt att kringgå turordningsreglerna om man hyvlar alla. Då finns ju ingen turordning.

FRÅN FÖRSTASIDAN