TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Torghandlaren: "Många prutare gör fel"

12 feb, 2023 
Torghandlaren Ömer säljer blommor på Hötorget i Stockholm.
Svenskar är dåliga på att pruta, tycker handlarna på Hötorget i Stockholm. Men nu när allt blir dyrare finns det ändå de som försöker. – De har lärt sig utomlands. Sedan kommer de hem och prövar här, säger torghandlaren Asghar Nezhadian. Han har sålt nö
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han har sålt nötter och snacks på Hötorget i Stockholm i 27 år. Han har märkt att svenskar som varit i andra länder, som Turkiet och Mexiko exempelvis, kommer hem med nya kunskaper. De försöker pruta lite försiktigt på torget, som för att öva, tycker han.

”Svenskar prutar inte i butiker som Coop och Ica. Men här händer det att de prutar i bland.”

Mest är det pensionärer som försöker, berättar han. De frågar om han kan göra något åt priset på nötterna, särskilt om de handlar mycket.

Gör inte prutarna besvikna

”Jag kommer inte att göra dem besvikna, säger han och förklarar att det kan gå att ge en tjuga i rabatt om kunden handlar för en femhundring.”

Särskilt om kunden är en glad och trevlig pensionär.

Men så mycket mer rabatt fungerar inte, förklarar han. Det kostar mycket att driva även ett torgstånd, med allt dyrare inköp, hyra, el och drivmedel.

”Jag måste tjäna minst två gånger det jag köper in för, jag måste betala moms och skatt och bensin.”

Annons

Han tycker att det är helt okej att folk försöker pruta, men han kan inte säga att han gillar det. Fast folk är oftast väldigt trevliga, tycker han.

Själv prutar han inte. I alla fall inte i butiker eller av sina torghandlarkollegor.

”Kanske ibland om jag går på loppis, säger Asghar Nezhadian.”

Hans torghandlarkollega Ömer på Hötorget, som säljer doftande mimosa och andra vårljuva blommor i februariblåsten, tycker att svenskar generellt sett är sämre på att pruta än de som har ursprung från exempelvis Iran.

”De är proffs. Asiater också. Men det är inte många svenskar som försöker, säger Ömer.”

Han berättar att många helt enkelt gör lite fel då de försöker pruta.

För sent att pruta

”De tar en bukett och går fram till kassan. Där frågar de vad den kostar och om vi kan göra något åt priset. Men då har de ju redan tagit buketten. Då är det för sent att pruta, förklarar han.”

Bättre då att fråga innan buketten plockas upp. Det är då, innan alla signaler skrålar "köpsugen" som chansen finns att få ett lägre pris, enligt Ömer.

Själv prutar han inte. I alla fall inte här i Sverige.

”Inte när det finns en en prislapp. Men när jag är i mitt hemland Turkiet så prutar jag.”

Nu väntas prutandet öka. Fast det gillar inte Ömer. Hans marginaler på blombuketterna han säljer är för låga för några breda prissänkningar.

”Då stänger jag och går hem, säger han.”

Annons