Stora brister – fartyg får inte lämna Malmö

Stora brister – fartyg får inte lämna Malmö

Transportstyrelsen satte ned foten om fartyget Ellie M.

Erik Simander/TT
Fraktfartyget Ellie M får inte lämna Malmö hamn sedan Transportstyrelsen upptäckt stora brister ombord. – Jag har gjort ett tusental sådana här inspektioner genom åren. Det här är faktiskt i topp tio i dålig miljö, säger fartygsinspektör Mårten Dahl på

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

”Jag har gjort ett tusental sådana här inspektioner genom åren. Det här är faktiskt i topp tio i dålig miljö, säger fartygsinspektör Mårten Dahl på Transportstyrelsens sjöfartsavdelning, till Sydsvenskan.”

Bland problemen som upptäckts nämns bland annat brand- och livräddningsutrustning som inte fungerar, gravt eftersatt underhåll och "extremt dåliga levnads- och arbetsförhållanden", enligt myndigheten. Bland annat saknas varmvatten, mycket är trasigt och det är trångt.

Besättningen på 30 personer kommer från Indien och Burma, varav en del ombord, enligt fackförbundet Seko, är anställda som praktikanter trots att de är utbildade sjömän.

Fartyget är registrerat på Marshallöarna och ägs av ett indiskt rederi, enligt Sydsvenskan. Transportstyrelsen, som gjort inspektionen i enlighet med EU-regler, väntar på en åtgärdsplan innan fartyget kan segla vidare.

FRÅN FÖRSTASIDAN