1 300 anställda bort från Volvo Cars

1 300 anställda bort från Volvo Cars

Volvo EX90, Volvo Cars nya helt elektriska suv. Bolaget har annonserat personalnedskärningar. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT
Trots vinstkross under senaste kvartalet skär nu Volvo Cars ned personalstyrkan med 1 300 tjänster.
Sex procent av medarbetarna i Sverige omfattas enligt företaget.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stor älg går in på biografen
0:31

Efter reklamen: Stor älg går in på biografen

(0:31)

Slå på ljud

Beslutet berör 1 100 tjänster vid Volvo personvagnar och ytterligare 200 inom olika verksamheter runt om i Sverige. Det handlar enligt bolaget om minskningar på tjänstemannasidan och alltså inte i själva produktionsledet.

Beslutet behövs enligt företaget för att ytterligare minska kostnaderna och nå en mer ”effektiv och hållbar kostnadsbas”.

"Göra mer"

En pågående utmaning för biltillverkare har varit stigande materialkostnader på till exempel halvledare men också litium som används i batteritillverkning till elbilar. Enligt vd:n Jim Rowan har Volvo Cars lyckats minska materialkostnaderna men mer behöver göras.

"Ekonomisk motvind, ökande råmaterialpriser och ökad konkurrens kommer troligen att fortsätta utmana vår industri under en tid", säger Rowan i pressmeddelandet.

Förhandlingar med facken har inletts, uppger Volvo Cars.

De närmaste månaderna kommer Volvo Cars även att minska kostnaderna globalt sett, dessutom aviserar biltillverkaren en översyn av antalet konsulter och andra köpta tjänster.

Fortsatt investering

Exakt vilka och hur många anställda beslutet kommer att beröra kommer att avgöras den närmaste tiden.

Beskedet om nedskärningar kommer bara drygt en vecka efter att företaget redovisat delårssiffror för första kvartalet. Bolaget gjorde då en rörelsevinst på drygt fem miljarder kronor och meddelade dessutom ett kraftigt intäktslyft. Detta samtidigt som man fått stänga orderboken avseende den nya premiummodellen EX90 som presenterades förra året.

Hampus Engellau, verkstadsanalytiker på Handelsbanken som bevakar bland annat Volvo Cars, påpekar att företagsekonomiskt hade det varit mera illavarslande om nedskärningarna fått göras på produktionssidan.

– Man kan inte nå lönsamhet bara genom att växa utan måste också se över kostnadsmassan. Det här har väldigt mycket att göra med Volvo Cars interna effektiviseringsprogram, det här är positioner som upphör på tjänstemannasidan men kan mycket väl komma ersättas av andra tjänster inom företaget.

”Man ser samtidigt att osäkerheten…”

Verkstadssektorn i sin helhet har uppvisat motståndskraft mot konjunktursvängningarna och förutom Volvo Cars redovisade bland annat jätten Atlas Copco överraskande starka siffror nyligen. Engellau påpekar att flera av bolagen nu gynnats av att pandemirelaterade utmaningar samtidigt har lättat.

– Det vi sett är en bättre komponenttillgänglighet och att logistikkedjorna börjat att fungera mycket bättre. Då får industriföretagen ut större volymer och kan matcha efterfrågan samtidigt som de fått med sig prishöjningar.

TT: Hur ser du ett längre framtida perspektiv?

– Man ser samtidigt att osäkerheten för andra halvåret finns där. Normalt sett får penningpolitiken även effekt för industrisektorn och inte bara i konsumentledet och i Volvo Cars fall så tror jag inte aktiviteten i bilhallarna är jättehög just nu.

Foto: Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN