Den 24 november miste Börje Salming livet till ALS. Under hans sista tid i livet visade svenska folket massvis med kärlek för hockeylegendaren och kärleken fortsätter att strömma in. Nu i form av pengar till förmån för ALS-forskning, skriver Expressen.
Både Börje Salmings stiftelse, som han startade innan sin bortgång, och Hjärnfonden ser en stor ökning av stödet till forskningen. NHL-stjärnan Mika Zibanejad är delägare i hamburgerkedjan Brödernas och sålde under november en hamburgare som Salming själv tagit fram. För varje köp skänktes 10 kronor till stiftelsen.

Börje Salming sörjs av en hel hockeyvärld – historiska tyst minut
– Allt är så tragiskt med hans bortgång, men det som känns så fint är att burgaren slog rekord. Vi sålde över 37 000 av hans hamburgare, fler än någon av våra andra ”månadens burgare”, berättar Mika Zibanejad.
Flera miljoner till ALS-forskning
Hockeyspelaren Nicklas Lidström sitter i styrelsen för Börje Salmings stiftelse som arbeta för att främja ALS-forskning och stötta drabbade familjer. Han berättar att engagemanget har varit enormt.

Börje Salming har efter sin bortgång hedrats med en egen gata i Kiruna. Det är gatan där han växte upp som byter namn.
FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT– Vi i styrelsen visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, men det har varit en otrolig utveckling så här långt. Folk har varit väldigt generösa och velat bidra, säger Lidström till Expressen.
Ordföranden i stiftelsen Rikard Josefson, vd på Avanza, han berättar att det handlar om ett antal miljoner som samlats in.
– Man blir ju lite nästan tårögd… Det är små ishockeyklubbar som arrangerar veteranmatcher och säljer korv och allt överskott går till Börjes stiftelse. Det finns många såna här initiativ som eldsjälar ligger bakom, säger han Rikard Josefsson.

En hyllning till Börje Salming under ishockeymatch i SHL mellan Frölunda HC och Linköpings HC i november.
FOTO: Adam Ihse/TTEngagemanget ökar när kändisar drabbas
Även Hjärnfonden vittnar om ett ökat engagemang efter Börje Salmings död. Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, säger att det är vanligt när kändisar går bort.
– Det skapar ett brett engagemang och det i sig ökar kunskapen och bryter stigman, säger Anna Hemlin till TV4.
Under hösten har Hjärnfonden samlat in uppemot en miljon kronor till förmån för ALS-forskning.
FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT/Adam Ihse/TT