svenska politiker

Efter kritiken: Regeringen kan betala ut elprisstöd till Norrland

Efter Magdalena Anderssons kritik – nu öppnar Ulf Kristersson för elprisstöd i Norrland

FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT, Pontus Lundahl/TT
Här kommer ett glädjebesked till alla norrlänningar.
Regeringen bekräftar nu att de ser över möjligheterna att betala ut elprisstöd till boende inom elområde 1 och 2, vilket de tidigare sagt att de inte skulle göra.
– Utesluter inte stöd, säger Ulf Kristersson till P1 Morgon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Magdalena Andersson (S): "Sverige slutar inte vid Dalälven"
0:37

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S): "Sverige slutar inte vid Dalälven"

(0:37)

Slå på ljud

Det nuvarande förslaget om elprisstöd till hushållen innefattar inte norrländska hushåll eftersom priset på elen i norra Sverige inte varit lika hög som i övriga delar av landet.

Före detta statsministern, tillika Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson menar däremot att pengarna finns för att stödet ska räcka även till norrlänningarna. När energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) bemötte Anderssons kritik i början av december vidhöll hon att det inte blir något elprisstöd till boende i norra Sverige den närmsta tiden.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Fått kritik för sekretessplanerna

Nu, en dryg månad senare, kommer regeringen med beskedet att de kommer att se över möjligheten att betala ut elprisstöd till Norrland. I en intervju med P1 Morgon säger statsministern Ulf Kristersson (M) följande:

– Vi tittar på sakerna och utesluter inte stöd under 2023 men jag tänker inte förekomma sådana löften.

Statsministern höll i vanlig ordning ett jultal från rekreationsbostaden Harpsund i Södermanland.

Statsministern höll i vanlig ordning ett jultal från rekreationsbostaden Harpsund i Södermanland.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Lagrådet kom i helgen med kritik mot regeringens utbetalningsmodell där det inte framkommer vilka personer som får ta del av det ekonomiska stödet. Deras jurister hävdar att det bryter mot offentlighetsprincipen, rätten för folk att ta del av allmänna handlingar, en viktig del av den svenska demokratin.

Kristersson säger däremot att det inte är rimligt ”att alla människors samtliga elmätningar ska bli offentlig handling och att det därmed visst borde vara sekretessbelagt.

Statsministern säger också i intervjun att han tror att utbetalningarna till hushåll i elområde 3 och 4 kommer att komma i februari som det tidigare sagts. När eventuella betalningar till hushåll i elområde 1 och 2 kan ske är fortfarande oklart.

FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT, Pontus Lundahl/TT, Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN