Ebba fick svåra underlivssmärtor av sprutan – nu stängs läkaren av

Ebba Scholtz
Exklusivt

Ebba Scholtz och 50 andra kvinnor behandlades med kortisonsprutor för sin vestibulit.
Men läkarens metoder var inte godkända och Ebbas smärtor blev värre.
Nu har läkaren stängts av och IVO-anmälts.
– Det kändes jätteobekvämt och obehagligt, säger hon till Hänt.

Ebba Scholtz, 23, från Lund lider av vestibulit och har haft kraftiga smärtor i underlivet sedan 13 års ålder, något hon tidigare berättat för SVT Nyheter.

I flera år har hon försökt att bli av med smärtorna, som bara blivit värre och värre. Förra året sökte hon sig till ungdomsmottagningen i Lund, i hopp om att få hjälp med smärtan. Läkaren kom med förslaget att hon skulle prova en kortisoninjektion.

– När man haft en sådan smärta är man beredd att testa lite vad som helst för att få bort den. Jag tog den första sprutan i april förra året och sen tog jag den en gång i veckan i tre veckor. Efter varje spruttillfälle hade jag jätteont i ungefär ett dygn efteråt. Det gjorde verkligen jättejätteont. Den värsta smärtan jag varit med om, säger Ebba Scholtz till Hänt.

Ebba Scholtz

Läkaren behandlade Ebba Scholtz vestibulit med kortisonsprutor. Efter varje behandling blev smärtorna värre. Sen visade det sig att metoden inte var godkänd: ”Jätteobekvämt och obehagligt”, säger hon.

Privat

”Kändes jätteobekvämt och obehagligt”

Smärtan blev efter avslutad behandling värre. Läkaren hade använt sig av en obeprövad metod som inte ingick i medicinsk praxis, något som Ebba vid tillfället var omedveten om.

Jag blev jätteledsen och jättearg. Det kändes jätteobekvämt och obehagligt. Jag tror att det är ett känsligt område för alla, men jag tror det är lite extra känsligt när man har den typen av smärtor där. Att då veta att någon har utfört en behandling där som inte ens är godkänd känns inte bra.

Läkare fyller spruta med kortison

Läkaren behandlade 50 unga kvinnor och tonårsflickor med kortisonsprutor. Det säger Region Skåne i ett pressmeddelande. Läkaren har nu tagits ur tjänst (Bilden har inget med läkaren att göra).

Rich Pedroncelli

Kortisonläkarens svek: "Han släppte mig som patient”

Ebba Scholtz var besviken och skrev en egenremiss till Vulvamottagningen i Malmö.

– Han släppte mig som patient när sprutorna inte funkade och det är jättesvårt att få tillgång till Vulvamottagningen. Det är det bästa du kan komma till om du har vestibulit och det är jättelång väntetid. Jag är inte kritisk till primärvården, men jag tycker det är synd att man bara släppte mig.

Hon har nu fått kontakt med en sexolog på Vulvamottagningen. Processen är lång, men förhoppningen är att smärtan ska minska så att Ebba Scholtz kan leva ett normalt liv igen.

– Jag har smärtorna varje dag. Det påverkar min vardag, vad jag kan ha på mig, hur man sitter och jag kan inte cykla. Det är bra mycket mer än bara samlagssmärtor.

Ebba Scholtz

Ebba Scholtz skrev en egenremiss till Vulvamottagningen i Malmö. Nu har hon kontakt med en sexolog och hoppas att besvären ska bli bättre. ”Jag har smärtorna varje dag”, säger hon.

Privat

Läkaren stängs av: ”Vi ser mycket allvarligt på det här”

Så fort primärvården i Region Skåne fick reda på läkarens tveksamma metoder startade man en utredning. Via journalgranskningar har man identifierat 50 patienter som fått samma behandling under perioden 2020 till maj 2021.

ENSAM KVAR 9-åriga Jordans vädjan efter att brodern adopterats

Läkaren, som är specialist i allmänmedicin och anställd inom primärvården, har jobbat på flera ungdomsmottagningar i Skåne, och behandlat flera unga kvinnor och tonårsflickor som sökt vård för vestibulit och samlagssmärtor med kortisoninjektioner. Det skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

I väntan på utredning har läkaren tagits ur tjänst och anmälts till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Vi ser mycket allvarligt på det här – av flera skäl. Även om vi inte har några indikationer på att injektionerna i sig skulle vara skadliga har de utgjort ett ingrepp i ett känsligt område. Det har också inneburit att flickorna inte har fått behandling i specialistvården, dit de skulle ha remitterats, säger Jan Bleckert, chefläkare i primärvården, Region Skåne i pressmeddelandet.

Region Skåne har öppnat en telefonlinje för alla kvinnor som drabbats av kortisonläkaren.

Region Skåne

Region Skåne har startat en utredning och IVO-anmält läkaren. Han är tills vidare tagen ur tjänst. ”Vi ser mycket allvarligt på det här”, säger chefsläkaren Jan Bleckert i ett pressmeddelande.

Johan Nilsson/TT

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: Kvinnor erbjuds vaginal massage av ”attraktiva män”

LÄS OCKSÅ: Höggravida Frida sprang 500 mil: ”Ingen anledning att bromsa”

Foto: Privat, Rich Pedroncelli, Johan Nilsson/TT

SENASTE NYTT!