Ebba Buschs svåra år – började redan innan skilsmässan: ”Omtumlande”

Ebba Buschs svåra år – började redan innan skilsmässan: ”Omtumlande”

Ebba Busch och Niklas Thor var Sveriges superpar.
Båda spelade i landets högsta ligor – hon som partiledare, han i Allsvenskan.
Men så rämnade allt.
Skilsmässa, förtalsdom och husköpsskandal – så lever Sveriges forna superpar i dag.

Videon kunde inte hittas

Sagan mellan den hyllade allsvenska spelaren och en av Sveriges mäktigaste kvinnor började redan 2009. Niklas Thor, 35, och Ebba Busch, 34, träffades redan som unga, skriver Svensk Dam.

– Vi sågs första gången genom bekanta, sedan flyttade Niklas till Norrköping för att gå på idrottsgymnasium. Nästa gång var i slutet av 2009, jag spanade in Niklas på ett kafé i Uppsala och gick fram på ren impuls och sa: ”Niklas Thor, det var länge sen!” Vi började prata och slutade inte förrän fiket stängde. Efter det blev det många promenader på stan, vi bodde i samma område, berättade Ebba Busch för magasinet Amelia.

Ebba Busch och Niklas Thor träffades redan som unga. Men det var först efter att fotbollsspelaren återvände till Uppsala som paret började dejta. ”Jag spanade in Niklas på ett kafé i Uppsala och gick fram på ren impuls och sa: ”Niklas Thor, det var länge sen!”, berättade Ebba Busch till magasinet Amelia.

Foto: Eero Hannukainen/TT

Ebba Buschs superkarriär – tog över partiet

Få politiker har haft den framgångskarriär som Ebba Busch (KD) haft. Som 21-åring blev hon vice ordförande för ungdomsförbundet i Kristdemokraterna. Som 23-åring blev hon vald som partiets kommunalråd i Uppsala. Den yngsta som innehaft den positionen någonsin.

Ett par år efter, 2015, blev hon vald till partiledare för KD. Även där gjorde Ebba Busch historia, för hon var den första kvinnan i paritets historia att inneha den positionen.

Paret fick två barn tillsammans – Birger och Elise

Samtidigt balanserade hon kärlekslivet med Niklas Thor, som fotbollsfru. Superparet gifte sig 2013, för att sedan få två barn. Birger, som föddes 2015, kom endast någon månad efter att Ebba Busch tillträtt som partiledare. Sen föddes Elise, som kom 2017.

När dottern föddes skrev partiledaren på Instagram att dottern var efterlängtad.

”Vi är så tacksamma och njuter av att äntligen få hålla om henne och lukta på hennes lilla huvud”, skrev Ebba Busch Thor på Instagram 2017.

För Niklas Thor började karriären tidigt. När han pluggade på idrottsgymnasiet i Norrköping, spelade han för IFK Norrköping i deras allsvenska trupp. Sen for han hem till Uppsala. Där spelade han bland annat i Gamla Uppsala och Täbylaget Frej.

Superparet gifte sig 2013. Paret fick två barn, Birger som föddes 2015 och Elise, som föddes 2017.

Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

Skräcken: ”Plötsligt ramlande jag ihop”

2014 skrev han på ett kontrakt med fotbollslaget Sirius. Men det skulle inte vara länge. För Niklas Thor skulle chocka en hel idrottsvärld genom att ta ut förlädraledighet när sonen Birger föddes, 2015. Han skulle senare komma göra samma sak för dottern Elise.

– Ja, jag var mammaledig fem månader på deltid, sedan tog min man Niklas över. När politiker av jämställdhetsskäl styr fördelningen av föräldradagar tar man inte hänsyn till den omvända situationen – när det är pappan som kan och vill vara hemma mest med barnet, berättade Ebba Busch för Amelia.

Men redan 2015 kunde allting ha slutat i katastrof. En dag föll Niklas Thor ihop.

– Jag var ute med Birger och gick och så plötsligt ramlande jag ihop. Sen minns jag inget mer. 45 minuter senare vaknade jag upp med bitmärken på läpparna och tungan. Det var riktigt obehagligt, sa fotbollsspelaren till Upsala Nya Tidning.

Niklas Thor värvades till fotbollslaget Sirius. Han chockade en hel fotbollsvärld genom att ta föräldraledighet när den förstfödda sonen Birger kom till världen. Han skulle sedan göra samma sak när dottern föddes.

Anders Wiklund/TT

Ebba Busch berättade för magasinet Amelia om upplägget med föräldraledigheten. ”Ja, jag var mammaledig fem månader på deltid, sedan tog min man Niklas över. När politiker av jämställdhetsskäl styr fördelningen av föräldradagar tar man inte hänsyn till den omvända situationen – när det är pappan som kan och vill vara hemma mest med barnet”.

Anders Wiklund/TT

Ebba Busch om den svåra tiden: ”Otroligt omtumlande”

Året därpå berättade Ebba Busch i SVT:s flaggskeppprogram ”Skavlan” om vad som hade hänt – och hur det påverkade familjen. Niklas Thor hade nämligen drabbats av epilepsi

– Hela den våren är otroligt omtumlande. Dagen innan jag valdes får min man beskedet att han har en livslång sjukdom, diagnosen epilepsi. Sedan går det ytterligare några veckor, då är Birger sex veckor gammal, då sitter vi på midsommarafton, bredvid varandra i soffan och han räcker över Birger till mig och han säger att han känner sig konstig. Sen börjar han skaka och går in i ett fullskaligt, stort, epilepsianfall, säger partiledaren i programmet.

Hon fortsatte i SVT att berätta:

– På bara några sekunder så ligger han på marken och är likblek, svettig, fradgar, han blöder och är helt okontaktbar. Jag ser att han inte andas och att han börjar tappa färgen i ansiktet.

– Jag var beredd att avgå. Det här byggde ju på att Niklas skulle kunna vara föräldraledig och vi visste inte om han skulle kunna vara det, säger hon.

Under samma period drabbades maken av fler tunga nyheter. Han fick en fotskada och tvingades att hjärtopererades för förmaksflimmer, skriver Svensk Dam.

Åren efter den svåra tiden skulle vara händelserik för superparet. För Ebba Busch närmade sig en valrörelse där hon siktade på att ta makten med bland annat Moderaterna. KD, med Sara Skyttedal i spetsen hade upplöst ”Decemberöverenskommelsen”. Partiet hade närmat sig en mer inställsam inställning till Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. En hektisk period, för alla inblandade.

– Ja, förra året gjorde vi allt. Det skulle de veta som ger mig gliringar om att glida fram på en räkmacka. Bakom tv-sminket vet jag lite mer om hur det är att vara människa än man kan tro. Det här året har Niklas varit skadefri, medicineringen mot epilepsin fungerar och hjärtoperationen gick bra, berättade Ebba Busch i Amelia 2016.

Fotbollsskorna hamnade på hyllan

När Niklas Thor fyllde 30 valde han att lägga skorna på hyllan. Den tuffa perioden var inte helt över, för dottern Elise dragit på sig en otäck lungsäcksinflammation.

Till Aftonbladet förklarade fotbollsspelaren sitt beslut.

– Allt vägde in. Jag kommer ihåg när vi skulle möta AIK på Friends, en psykiskt ganska tung bortamatch med mycket anspänning. Och så var jag ensam hemma och stod där halv tre på natten med en vällingflaska och en dotter som bara inte ville sova… Att inte känna sig förberedd är den värsta känslan som finns, och att då gå ut på en sådan arena med alla blickar på dig… Du får kämpa mot så mycket annat än bara motståndarlaget, sa Niklas Thor till Aftonbladet.

– Hon sov knappt på fyra månader, utan låg och hostade och vaknade 20–30 gånger varje natt. Det var inget jag snackade om när jag slutade – ville inte skylla på något – men det var en grej som verkligen bidrog till att jag inte orkade längre. Och eftersom jag inte orkade så slutade jag.

Inte långt efter att fotbollsspelaren drabbats av sjukomen epilepsi la han fotbollsspelaren skorna på hyllan. Men anledningen var inte sin egen sjukdom – utan att dottern drabbats av en otäck lungsäcksinflammation.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sagan tog slut 2019 – skilsmässa

Men 2019 nådde superparet bristningsgränsen. Sagan tog helt enkelt slut. Paret gick ut med att de skulle skiljas. De hade då bott isär under en längre tid.

”Under hösten har vi bott isär och det är med stor sorg som vi nu är vid den här punkten”, skrev Ebba Busch på Instagram.

För Expressen berättade hon kort därefter:

– Vi har haft en jättefin jul tillsammans, och tillsammans med barnen, och det är det allra, allra viktigaste mitt i alltihop.

En kämpig tid för Ebba Busch efter skilsmässan

Efter skilsmässan tog Niklas Thor ner skorna från hyllan igen. Han valde att göra en comeback i Sirius. I dag ses han som klubbikon. Superparet fortsatte sitt jämställda förhållande även efter skilsmässan – och delar vårdnaden om barnen.

För Ebba Busch har det däremot varit kämpigt efter skilsmässan – åtminstone som partiledare, men även på ett privat plan.

Ebba Busch blev förtalsanmäld för ett Facebook-inlägg om Esbjörn Bolins juridiska ombud. Partiledaren erkände brott. Hon ska enligt uppgifter betalat omkring 100 000 kronor för inlägget.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I medierna briserade skandalen om hennes husköp. Hon anklagades för att ha lurat Esbjörn Bolin, 81, att sälja en fastighet mot sin vilja. Efterspelet blev en utdragen affär. Den gamle mannen ska inte till fullo ha förstått omständigheterna kring försäljningen, hävdar hans ombud. Ebba Busch skulle sedan förtala 81-åringens juridiska ombud på Facebook. Något som ombudet anmälde – och ett brott hon erkände. Partiledaren har även blivit erbjuden ett miljonkontrakt för att säga upp husavtalet med 81-åringen, skriver Expressen.

– Jag har skrivit på ett strafföreläggande och erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig oskyldig till, säger Ebba Busch till SVT.

Det har stormats rejält kring Ebba Busch husköp. Här är fastigheten på bild.

Foto: Carolina Byrmo / TT

Enligt Aftonbladet ska Ebba Busch ha betalat ett hemligt belopp, men tidningen uppger en siffra på omkring 100 000 kronor kan ha betalats av partiledaren för Facebook-inlägget.

Niklas Thor gick 2021 från Sirius till Hammarby TFF, enligt Expressen. Det forna superparet följer fortfarande varandra på Instagram. Partiledaren har gillat ex-makens bilder med barnen, samt när han är ensam på bild nyligen. Niklas Thor verkar inte vara lika aktiv på ex-fruns Instagram.

LÄS OCKSÅ: Ebba Busch hånar regeringen – oväntade draget inför Stefan Löfven

LÄS OCKSÅ: Därför BRÅKAR alla om Ebba Buschs vita klänning

Foto: Eero Hannukainen/TT, Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN