Ebba Busch och exmakens starka ord om omtumlande händelsen

Ebba Busch och exmakens starka ord om omtumlande händelsen

FOTO: Eero Hannukainen/TT
Kristdemokraternas Ebba Busch och exmaken Niklas Thor gör sin första intervju tillsammans efter skilsmässan. I TV4:s Malou möter berättar de om Niklas traumatiska sjukdomsfall.
Ebba Busch (KD) på Pride ”Många familjer bär för tungt”
0:22

Efter reklamen: Ebba Busch (KD) på Pride ”Många familjer bär för tungt”

(0:22)

Slå på ljud

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, 35, besökte under måndagsmorgonen tv-programmet Malou möter tillsammans med sin exmake Niklas Thor, 36. Det är den första intervjun de gör tillsammans efter skilsmässan som meddelades i december 2019 efter sex år tillsammans.

I intervjun berättar ex-paret om ett traumatiskt sjukdomsfall som inträffade bara några månader efter att Ebba Busch tillträtt som partiledare och att de fått sitt första barn, sonen Birger, 7.

”Jag tror att du dör”

Ebba Busch och Niklas Thor sitter bredvid varandra framför programledaren Malou von Sivers i den mörka tv-studion. Niklas förklarar hur han en dag, med nyfödda sonen Birger i famnen, plötsligt känner hur det rycker i ena benet.

– Det sista jag kommer ihåg är att jag ger Birger till Ebba och säger att det är något som inte stämmer. Sen är det helt svart, säger exmaken i Malou möter.

Ebba Busch och exmaken Niklas intervjuas i TV4.

Intervjun i Malou möter är den första ex-paret gör efter skilsmässan.

FOTO: TV4 Malou möter

De båda är överens om att det som visade sig vara ett epilepsianfall var mest påfrestande för Ebba som var ensam med bebisen och det chockartade händelseförloppet. Hon beskriver hur Niklas på ett mycket otäckt sätt faller ihop på soffan, med ansiktet nedåt, och hur hela hans kropp krampar och skakar.

– Jag lägger ifrån mig Birger på golvet och han börjar gråta. Jag försöker dra ned dig på golvet. Du andades ju inte så jag försökte ju komma in och göra hjärt- och lungräddning. Allt gick inom loppet av några sekunder – från att du stod upp och höll i barnet till helt kritvit i ansiktet, fradga, blod, inte andades, förklarar en något skakad Ebba för Malou von Sivers i Malou möter.

Den 35-åriga partiledaren berättar att det är ett långt krampanfall på flera minuter och att det tog lång tid innan Niklas fick tillbaka andningen.

Ebba Busch och Niklas Thor.

Ebba Busch och Niklas Thor på ELLE-galan 2018.

FOTO: Eero Hannukainen/TT

– Rent känslomässigt hinner jag ju gå dit att jag tror att du dör, fortsätter Ebba och vänder blicken mot exmaken bredvid sig.

”Ambulansen är 12 minuter bort”

Ebba Busch ringer efter ambulansen som är på väg, men det ska dröja 12 minuter innan de kommer fram till platsen. Samtidigt som allt sker ligger sonen Birger, bara några månader gammal, och gråter på golvet.

– Jag kommer aldrig glömma när ambulansen väl hade kommit. De packar in dig i ambulansen och jag vet att nu måste jag sätta mig och amma – Birger är vrålhungrig, avslutar Busch i tv-programmet.

De kom att ta två dygn för exmaken Niklas Thor att få tillbaka talförmågan ordentligt efter anfallet. Idag vet ex-paret mycket mer om sjukdomen epilepsi, och Niklas mår bra.

FOTO: TV4, Eero Hannukainen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN