livet med barn

Dorothea föddes med ett halvt hjärta – överlevde mot alla odds

Dorothea med sin mamma Zofia.

FOTO: SWNS
Läkarna upptäckte att Dorothea skulle födas med ett halvt hjärta och rekommenderade föräldrarna att inte fullfölja graviditeten.
Då fick de plötsligt hjälp från ett oväntat håll.
– Nu har vi världens mest fantastiska tjej som mår gott – hon är vårt mirakel, säger pappan Rob enligt Metro.
Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud
0:29

Efter reklamen: Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud

(0:29)

Slå på ljud

Hon kommer aldrig att överleva”, sa läkarna när de fick se bilderna på Dorotheas hjärta för första gången. Hon var då 16 veckor gammal och låg i mamma Zofias, 41, mage.

Den lilla flickan led av hypoplastiskt vänsterhjärta (HLHS), vilket innebär att hjärtats vänstra sida är underutvecklad. Hon hade dessutom en blockering i hjärtat så att blodet inte flödade fritt. Utan en operation skulle hon inte överleva.

Dorothea med sladdar i näsan.

Den 13 juni genomfördes den livsnödvändiga operationen på Royal Brompton Hospital i London. Det tog elva timmar att göra ingreppet i Dorotheas hjärta.

FOTO: SWNS

– Läkarna avrådde oss från att fortsätta med graviditeten, för de tyckte att hennes hjärtfel var för komplicerat. Det var aldrig något alternativ för oss. Vi hade redan förälskat oss i henne och kunde inte ge upp, säger Zofia enligt Metro.

Fick hjälp på annat håll

Familjen var helt plötsligt tvungna att samla ihop drygt 31,5 miljoner kronor (2,5 miljoner pund) för att ha råd med en väldigt speciell typ av hjärtkirurgi som bara var tillgänglig i Texas, USA. Familjen bor i Sussex, England.

Summan var för hög och familjen hade ingen möjlighet att samla ihop så mycket pengar – mirakulöst nog hittade de en kirurg på Royal Brompton Hospital i London som var villig att operera Dorothea efter födseln.

– Det var den mest komplicerade operationen de hade gjort. Men de var villiga att köra på och då hade vi hoppet kvar, säger pappan Rob.

”Är vårt mirakel”

Den 7 juni i år föddes hon. Sju dagar senare genomfördes operationen som blev lyckad, trots att Dorothea hade ett hjärtstopp i en timme. Under operationen, som tog elva timmar, omplacerade kirurgerna hennes vener och artärer så att båda hennes hjärthalvor kunde fungera normalt.

Dorothea sover på sjukhuset.

Läkarna sa att flera av Dorotheas organ skulle slås ut och hon skulle bli hjärndöd om operationen misslyckades. En risk som föräldrarna var villiga att ta.

FOTO: SWNS

– Operationen höll på att aldrig bli av eftersom de sa att hon inte skulle överleva. Men nu har vi världens mest fantastiska tjej som mår gott – hon är vårt mirakel, säger Rob.

– Hon kämpade så hårt för att få vara här med oss. Hon visar alla människor att man inte ska ge upp.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN