Döda valen på Öland en dyr historia – Naturvårdsverket betalar

Knölvalen på Öland
Exklusivt

Att transportera den döda valen på Öland blir dyrt.
Nu tar Naturvårdsverket på sig de stora kostnaderna och betalar notan.
– Det vi vet i dag är att den kommer landa på drygt 200 000 kronor, men det kan bli lite mer än så och hamna uppåt 300 000 kronor, säger Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.

I april flöt den döda knölvalen i land på Ölands sydöstra kust. Upptäckten gjordes av författaren Anders Johansson när han var ute för att kika på fåglar.

Mörbylånga kommun gick snabbt ut och varnade människor att inte gå för nära valen, då den på grund av jäsning under förruttnelseprocessen kunde explodera. Varningen riktade sig särskilt mot nyfikna individer som vadat ut i vattnet för att ta sig en varmare titt på det döda djuret.

– När myndigheterna arbetar vid valen gör man det med skyddsutrustning och hjälm. Just nu jäser valen på grund av förruttnelseprocessen och kan explodera. Det är stora krafter som man inte ska förringa, sa Staffan Åsén, miljöchef i Mörbylånga kommun, till SVT.

Knölvalen på Öland

Knölvalen på Öland.

SUVAD MRKONJIC

Naturvårdsverket tar på sig kostnaden

Myndigheterna kliade sig i huvudet och det tog flera veckor att komma fram till hur man på bästa och säkrast sätt skulle transportera valen. Till slut landade man i att spänna fast valen i stålvajrar och använda en grävmaskin för att få upp valen på land. Valen transporterades sedan till en förbränningsanläggning i Danmark under ansvar av Polismyndigheten.

Grävmaskin lyfter knölvalen på Öland.

Grävmaskin lyfter knölvalen på Öland.

Suvad Mrkonjic/TT

Vanligtvis ska Polismyndigheten få ersättning för kostnaderna ur viltvårdsfonden, som finansieras av Sveriges jägare, men eftersom det stora projektet överskred en summa på flera hundra tusen bestämde sig Naturvårdsverket för att ta över kostnaderna.

– Vi bedömer att det är en rimlig lösning. Vi har ett anslag som heter 1:3, åtgärder för värdefull natur, och det får bland annat användas för kostnader som har med viltförvaltningen att göra. Då har vi möjlighet att ta den här kostnaden och eftersom det är extra stora kostnader i det här fallet är det rimligare att det går på det här anslaget och att Naturvårdsverket tar över den här kostnaden, istället för att den tas från viltvårdsfonden, säger Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket, till Hänt.

Gunilla Skotnicka

Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Pressbild

Kan landa på 300 000 kronor

Exakt vad notan kommer att landa på är svårt att svara på för tillfället.

– Polisen har ansvaret för det här och får in alla fakturor, de har anlitat olika konsulter och entreprenörer som hjälpt till vid olika moment. När de har fått in alla fakturor hör de av sig till Naturvårdsverket och säger vad totalsumman blev och så ersätter vi polisen för det.

– Det vi vet i dag är att den kommer landa på drygt 200 000 kronor, men det kan bli lite mer än så och hamna uppåt 300 000 kronor.

SLAKTARE Snigelsorten du VILL ha i trädgården

Det stora projektet har gjort att de inblandade myndigheterna funnit varandra.

– Det tog ju ett tag innan man kom fram till hur man skulle göra, men att genomföra allt gick snabbare sen. Det var god samverkan mellan de berörda myndigheterna och polisen har gjort en jättebra insats i det här.

Knölvalen flyttas upp på land

Knölvalen flyttas upp på land.

Helmuth Petersson/TT

LÄS OCKSÅ: Här är namnen varken du eller ditt barn får heta

LÄS OCKSÅ: Forskning avslöjar – män har svårare än kvinnor på arbetsmarknaden

Foto: Helmuth Petersson/TT, Pressbild, Suvad Mrkonjic/TT.

Senaste nytt