familj

Dna-testet avslöjade mörka familjehemligheten – som dolts i 54 år

Dani och Michael Shapiro.

FOTO: Instagram
Dani Shapiro hade levt i en lögn.
Efter 54 år avslöjades familjens hemlighet.
Nu har hon grävt djupare i sitt förflutna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

3-årig flicka blir kidnappad av apa
0:30

Efter reklamen: 3-årig flicka blir kidnappad av apa

(0:30)

Slå på ljud

Författaren Dani Shapiro, 54, hade alltid varit tillfreds med sin identitet. Hon var uppvuxen med en mamma och en pappa i en kärleksfull familj i New York. Hon hade aldrig funderat över sin härkomst – förrän en vinterkväll år 2016.

Hennes man Michael var nyfiken på sin härkomst och bestämde sig för att ta ett dna-test för skojs skull. När han ändå skulle beställa ett hem-kit frågade han om inte Dani också ville skicka iväg sitt dna för analys.

Dani som var uppvuxen med vetskapen att hennes förfäder var ashkenaziska judar som härstammade från Östeuropa var till en början inte särkilt intresserad. Men efter en stunds betänketid tänkte hon: ”Varför inte?”

Dna-testet kom att bli livsomvälvande för Dani som levt en lögn.

”Sanningen hade dolts för mig i 54 år”

Dani och maken topsade sig och skickade iväg sitt dna för analys. När resultatet kom efter några veckors väntan avslöjades en enorm familjehemlighet. Som Dani trott härstammade hon från Östeuropas ashkenaziska judar, men bara till 50 procent.

Dna-testet kunde också visa att Dani hade en biologisk kusin hon inte kände till.

”Det var uppenbart hur det egentligen låg till. Min kära far, som dött i en bilolycka när jag var 23, var inte min biologiska pappa”, skriver hon i Time och fortsätter:

”Sanningen hade dolts för mig i 54 år”.

Avslöjandet fick Dani, som tidigare inte varit det minsta nyfiken på sitt ursprung, att vilja veta mer. Efter en djuptgående efterforskning tog hon reda på hur det låg till.

Den pappa hon vuxit upp med var inte hennes riktiga pappa.

Impotens och infertilitet var tabu

Dani skriver i tidningen Time att hennes föräldrar haft problem att skaffa barn på naturlig väg. På den tiden var problemen inte lika accepterade som idag och man behandlade inte heller inte problemet på samma sätt. Impotens, infertilitet och assisterad befruktning var inget man talade högt om.

Trots det skambelagda problemet valde föräldrarna att söka hjälp vid University of Pennsylvania som erbjöd en behandling – en behandling som skulle varit starkt ifrågasatt idag.

De erbjöds en behandling där pappans sperma blandades med en annan mans sperma för paren skulle kunna leva i tron om att barnet var deras helt och hållet.

Dani Shapiro skriver att på den tiden tänkte man nog inte på att dna-tester för hembruk skulle vara en möjlighet i framtiden.

Allvarliga konsekvenser

Att ta emot resultatet av dna-testet blev en chock och Dani började tänka över vilka allvarliga konsekvenser det hela kunde ha fått. I Time skriver hon att på grund av familjehemligheten och hennes ovetskap har hon under hela sitt liv delgett sjukvården felaktiga uppgifter om familjens medicinska historik.

Hon skriver bland annat att hennes son drabbades av en, enligt läkarna, ärftlig anfallssjukdom, men under tiden pojken var sjuk sa Dani att det var omöjligt – ingen i familjen hade ju en historia av sjukdomen.

Idag vet hon att det kanske inte stämmer.

FOTO: Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN