DNA-metod stoppas – polis bröt mot lagen: ”Känns inte bra”

Peter Sjölund
Exklusivt

DNA-metoden som användes för att lösa dubbelmordet i Linköping bröt mot lagen.
Det anser Integritetsskyddsmyndigheten.
– Det känns inte bra och det tog tvärstopp, säger släktforskaren Peter Sjölund till Hänt.

I oktober 2004 höggs 8-årige Mohamad Ammouri och 56-åriga SFI-läraren Anna-Lena Svensson ihjäl i centrala Linköping. I 16 år jobbade polisen hårt för att lösa fallet och topsade tusentals personer i jakten på mördaren.

Men det var först när DNA-släkforskaren Peter Sjölund kom in i bilden som man lyckades lösa det omtalade dubbelmordet.

Med hjälp av DNA-register och kommersiella släktforskningsdatabaser från USA prickade han till slut in rätt gärningsman.

– Jag hade hållit på i fem veckor och släktforskat intensivt för att bygga ett nät av släkte kring den här okända mannen. Den dagen kände jag att det började närma sig. Vi körde 12-timmarspass de sista dagarna, säger Peter Sjölund till Hänt.

Mohamad Ammouri

Mohamad Ammouri var på väg till skolan 19 oktober 2004 när han höggs ihjäl.

REHN KAI/Aftonbladet

DNA-metoden framgångsrik i USA

Efter att ha kartlagt runt 700-800 personer på 1800-talet och början på 1900-talet satt han framför skärmen med endast två namn kvar.

– Två bröder. Då visste jag att det var någon av dem som gjorde det här.

DNA-metoden har tillämpats i USA flera gånger och enligt Peter Sjölund har man lyckats lösa runt 200 fall. Dubbelmordet i Linköping blev första gången som metoden testades i Europa.

Daniel Nyqvist

Daniel Nyqvist erkände morden och dömdes till rättpsykiatrisk vård

POLISEN/TT

”Testar 700 000 bitar”

De senaste årens ökning av intresse för släktforskning och DNA-tester har också gjort att databaserna blivit mer omfattande och pricksäkra.

– DNA-släktforskning bygger på att många DNA-testar sig. Man skickar in sitt DNA till en databas och jämför sig med de andra DNA-testade personerna. Då kommer det visa sig att vissa personer har liknande DNA och att ni är släkt.

– Polisen har ett eget DNA-test med egen DNA-databas, men de testar bara femton små bitar i DNA:t medan vi släktforskare testar 700 000 bitar.

LIVSTID Nu talar vännerna ut om bestialiska mördaren

Metoden olaglig: ”Känns inte bra”

Tanken var att Peter Sjölund skulle fortsätta att hjälpa polisen med ytterligare brottsfall. Så har det inte blivit. Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) meddelade nämligen i maj att metoden är olaglig.

”Det främsta skälet är att det finns ett förbud i brottsdatalagen för polisen att utföra sökningar i syfte att få fram ett urval av personer om sökningen grundas på känsliga personuppgifter vilket dna alltså räknas som”, sa Lisa Zettervall, jurist på Imy, till P3 Krim, rapporterar SVT.

För Peter Sjölund är det ett bakslag, som gärna hade fortsatt att hjälpa polisen.

– Det känns inte bra och det tog tvärstopp. Nu har regeringen tillsatt en utredning som ska ändra reglerna. Det är ju bra, men det kommer ta nästan två år och det känns mindre bra. Det var många anhöriga som hade sett ett nytt ljus i tunneln och tänkt: ”Kanske, kanske kan vårt fall lösas på det sättet”.

Peter Sjölund sommarpratar i ”Sommar i P1” onsdag 7 juli. Programmet släpps som podd kl. 07.00 och sänds kl. 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play.

Peter Sjölund

DNA-släktforskaren Peter Sjölund lyckades lösa dubbelmordet i Linköping efter 16 år.

Amir Nabizadeh/TT

LÄS OCKSÅ: Evas make dog i plötsligt hjärtstopp bara veckor innan förlossningen

LÄS OCKSÅ: Barnfamilj voltade på E4:an – nu hyllas Markus, 18, för sin insats

Foto: Amir Nabizadeh/TT, POLISEN/TT, REHN KAI/Aftonbladet

SENASTE NYTT!