Den kraftiga ökning – cancersjuka lever längre

03 okt, 2022 
Den kraftiga ökning – cancersjuka lever längre
Antalet cancersjuka som överlever mer än tio år har ökat kraftigt.
Från 30 procent på 1970-talet till hela 70 procent 2018 visar siffror som TT tagit del av.
– Sammantaget är det en väldigt positiv utveckling, säger Klas Kärre på Cancerfonden.
Annons
Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

Cancerfonden har med hjälp av statistik från Socialstyrelsen sammanställt överlevnadsgraden bland människor med olika typer av cancer. Sammanställningen visar en uppenbart positiv utvecklingen mellan 1970-talet och 2018.

Under 1970-talet överlevde endast 30 procent av de cancersjuka i mer än tio år – år 2018 var siffran 70 procent.

”En väldigt positiv utveckling”

Klas Kärre är ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd och menar att trots framsteg ser det väldigt olika ut mellan de olika cancerformerna.

– Men sammantaget är det en väldigt positiv utveckling, säger han till TT.

Fler behandlingar, förbättrad kirurgi, diagnostik och screening är några av de medicinska framsteg som bidragit till den positiva utvecklingen.

Läkare framför röntgen bilder av ett bröst.
Cancer är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar och är en sjukdom som kan uppstå i nästan alla celltyper i kroppen.

Bröstcancer, hudcancer och prostatacancer är tre av de vanligaste typer av cancer, men de är också de tre där man kunnat se störst förändring. 1970 var det drygt 50 procent av de med bröstcancer som överlevde mer än tio år. Idag är procentsatsen 90 procent. För hudcancer har det gått från 60 procent till 90 procent. Även för prostatacancer har utvecklingen varit enorm. Där överlevde drygt 30 procent i över tio år 1970 – 2018 var det omkring 80 procent.

Annons

– Tittar vi på vad som hänt sedan 1970-talet tror jag att det kommer att ske ytterligare förbättringar i form av behandlingar med alla de metoder som det forskas på i dag.

En mer dyster utveckling för andra typer av cancer

Bukspottskörtelcancer har en av de lägsta siffrorna där färre än tio procent av de som insjuknar lever utan cancern efter tio år. Även om man ser till livmoderhalscancerpatienter är siffrorna låga och enligt TT ser det nästan ut som att utvecklingen stått still. Något som inte helt stämmer.

– Screening med cellprover har gjort att vi kan ta bort förändringar innan det utvecklas cancer, men det syns ju inte i överlevnadsstatistiken som bara omfattar de som får diagnosen cancer. Dessutom har upptäckten att livmoderhalscancer i de flesta fall orsakas av humant papilloma virus, hpv, lett till att vi nu har vaccin. Det är en cancerform vi hoppas kunna utrota, säger Klas Kärre till TT.

FOTO: Christine Olsson/TT/Gaetan Bally/TT

Annons