Dementa Gertrude dog – serverades diskmedel istället för juice

Äldreboendet Gertrude bodde på.

FOTO: Google Maps/KRON-TV
Tre åldringar förgiftades varav en dog efter att ha serverats diskmedel på ett demensboende.
Vårdbiträdet trodde det var juice.
Dave chockar äldreboendet bjuder på fantastisk sång
0:40

Efter reklamen: Dave chockar äldreboendet bjuder på fantastisk sång

(0:40)

Slå på ljud

Det var på ett ålderdomshem i Kalifornien, USA, som en dement kvinna dog efter att av misstag förgiftats av ett vårdbiträde. En källa till NBC berättar att en dunk med diskmedel ska ha förväxlats med juice, vilket då serverades till flera av åldringarna på boendet.

Det var under söndagen som incidenten inträffade och ambulans kallades till boendet i staden San Mateo. Tre personer fördes akut till sjukhus efter att de uppvisat symtom på förgiftning. Två av dem vårdas fortfarande för sina skador och en av dem, Gertrude Elizabeth Murison Maxwell, 93, har avlidit bekräftar kvinnans dotter Marcia Cutchin. Hon berättar för den lokala tv-kanalen KRON-TV att hennes mamma led av demens.

– Många människor måste man, likt min mamma, hålla en kopp framför munnen på och tippa innehållet in i munnen, berättar den förkrossade dottern.

Hon berättar att när Gertrude kom till sjukhuset på söndagen hade hon "allvarliga blåsor i munnen, halsen och halsstrupen."

Inget nytt

NBC har talat med Kathryn Stebner, advokat specialiserad på äldremisshandel, som säger att det inte är första gången något sådant inträffar på boendet. Hon har utfärdat fyra stämningar mot företaget som har flera boenden i Kalifornien, två stycken har varit mot boendet i San Mateo.

Gertrude Elizabeth Murison Maxwell, 93.

Gertrude Elizabeth Murison Maxwell, 93, avled efter att hon druckit diskmedel.

FOTO: KRON-TV

– Det har varit från fall, sår och liknande saker, och alla har varit på grund av att de inte haft tillräckligt med personal och inte tillräckligt med utbildning på faciliteterna, säger Stebner till NBC.

Efter incidenten har polisen kopplats in och de anställda har tagits ur tjänst tills att en intern utredning genomförts. Även socialtjänsten i Kalifornien har kopplats in för att undersöka företaget som driver boendet.

FOTO: Google Maps/KRON-TV

FRÅN FÖRSTASIDAN