Därför storbråkar Ulf Kristersson och Magdalena Andersson: ”Vårdslöst”

Därför storbråkar Ulf Kristersson och Magdalena Andersson: ”Vårdslöst”

Foto: TT
Det blåser kargt i riksdagshuset.
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson såg ut att begravt stridsyxan när kriget i Ukraina blossade upp.
Men nu är borgfreden över – och ilskan mellan de två partiledarna är större än på väldigt länge.
0:46

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S) "Då avgår jag"

(0:46)

Slå på ljud

För inte längesedan stod statsminister Magdalena Andersson, 55, (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson, 58, (M) leende tillsammans, bland grönklädda soldater och pansarvagnar, i Norge under en NATO-övning. En fullskalig rysk invasion av Ukraina hade precis inlets och satt skräck i världen.

I Sverige? Där begravde politikerna stridsyxan.Trots att det är brinnande valår.

Under en partiledardebatt i SVT var moderaterna och socialdemokraterna nästan bisarrt vänliga mot varandra. Och det skulle inte dröja länge innan partiledarna skulle stå sida vid sida igen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) var på utflykt i Norge under en NATO-övning – och såg ut att ha det väldigt trevligt. Fredspipan var tänd i Sverige, när Europa stod brand.

Foto: Anders Wiklund/ TT

Gnuggade varandras axlar – Sverige ansökte till NATO

Efter utflykten till Norge stod både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson återigen på samma scen och presenterade gemensamt att Sverige ska söka ett NATO-medlemskap.

– Nu måste vi alla som älskar Sverige samarbeta. Inte minst vi som stöder ett Natomedlemskap, sa Magdalena Andersson, som stod sida vid sida med Ulf Kristersson.

– Vi har haft olika perspektiv på vägen hit, men har beslutat att göra denna resa tillsammans, tillade Ulf Kristersson, enligt TT.

Borgfred i svensk politik när Sverige ansökte om att gå med i NATO.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Oroligt i riksdagen – Morgan Johanssons karriär avgörs

Många trodde det var omöjligt, men det verkade som att det rådde fred mellan regering och opposition. Men det finns inget som är så skört som fred.

För plötsligt i början av juni lämnade sverigedemokraten Henrik Vinge, 33, in en misstroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, 52, (S). Snart föll hela högerblocket i led och backade misstroendeförklaringen.

Statsminister Magdalena Anderssons ilska lät inte vänta på sig. På en numera ökänd presskonferens gick hon till fullskalig attack mot Ulf Kristersson. Hon hotade dessutom att avgå som statsminister om Morgan Johansson fick sparken av oppositionen.

22-åriga sonen Björns stöd – efter mamma Magdalenas hårda ord

– Går misstroendeförklaringen igenom blir det regeringskris, sa statsministern på torsdagen.

På en fråga om hon kommer att avgå om Morgan Johansson tvingas bort svarade statsministern tydligt:

– Självklart. Om man avsätter en justitieminister på politiska grunder då avsätter man hela regeringen. Oppositionen måste ta ansvar. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt, sa Magdalena Andersson enligt Dagens Nyheter.

Magdalena Andersson hotade med att avgå – om högerblocket i riksdagen avsatte ministern Morgan Johansson (S).

Foto: Anders Wiklund/TT

Alla höll andan – en röst avgjorde

Sen bröt det inrikespolitiska kriget ut igen. Tonläget var högt. Efter en nervig helg med både partiledardebatt och nationaldagsfirande, så var det dags för riksdagen att testa förtroendet för justitie- och inrikesministern. Alla höll andan.

Morgan Johansson klarade sig. Med nöd och näppe. Med 174 mandat förlorade högerblocket omröstningen. 1 mandat saknades. Den förre vänsterpartisten och numera politiska vilden, Amineh Kakabaveh, 51, avgjorde omröstningen till fördel Magdalena Andersson.

Annas och Davids tuffa gravidkamp – efter oväntade kärleken

Regeringen pustade ut – och kramade om varandra när Morgan Johansson klarade sig på håret.

Foto: SVT

Ulf Kristersson: ”Vårdslöst och ansvarslöst”

Men Ulf Kristersson lät vänta med sin attack. På sin Facebook-sida skriver partiledaren:

”Magdalena Andersson,

Vi lovade nyligen svenska folket att tillsammans föra Sverige in i Nato och att inte göra Nato-ansökan och den svenska säkerhetspolitiken till en politisk stridsfråga inför valet.

Det tog dig bara ett par veckor att svika det löftet och nu använder du Sveriges Nato-ansökan som inrikespolitiskt slagträ för att rädda en misslyckad justitieminister. Du spelar högt med svensk säkerhetspolitik för att värna Socialdemokraternas snäva partipolitiska intressen. Det är vårdslöst och ansvarslöst.”

Oppositionsledaren Ulf Kristersson skrädde inte på orden. Ännu är det långt till valet i september. Tid finns kvar för nya konflikter – och att riva upp gamla sår.

Magdalena Andersson (S) håller tal om Nato i Vita huset

Se klippet här!

Foto: TT

SENASTE NYTT!