Därför mörkas uppgifterna om Putins hälsa – då kan allt avslöjas

Därför mörkas uppgifterna om Putins hälsa – då kan allt avslöjas

Länge har det spekulerats kring Vladimir Putins dåliga hälsa.
Nu avslöjar Rysslandsexperten varför Kreml vill mörka hur sjuk han är – och när världen får veta sanningen om presidentens hälsa.
– Då kommer han bara att försvinna bort, säger han till Rysslandsexperten Klas-Göran Karlsson till Aftonbladet.
0:34

Efter reklamen: Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor

(0:34)

Slå på ljud

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari så har också den 69-åriga president Vladimir Putins hälsa varit mycket debatterad. Det har spekulerats kring om han lider av blodcancer, Parkinsons sjukdom eller om han har en hjärntumör.

Enligt obekräftade uppgifter som publicerades i tidningen Paris Match för ett tag sedan, så ska presidenten under en resa 2019 till Saudiarabien haft med sig flera av sina medarbetare när han gjorde toalettbesök. Detta för att de skulle ta hand om Putins avföring så att ingen skulle kunna få information om hans hälsotillstånd.

Och enligt tidningen Newsweek ska Putin ha behandlats för långt framskriden cancer och därför undvikt att göra offentliga framträdanden den senaste tiden.

FÅ SVERIGES MEST FASCINERANDE NYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Därför vägrar presidenten att visa sig svag

Hur det nu än ligger till med 69-åringens hälsa så är det i alla fall säkert att han vägrar framstå som sjuk eller svag.

Enligt Rysslandsexperten Klas-Göran Karlsson så har den ryske presidenten byggt sig själv som stark och hälsosam sedan han tog över som ledare efter den nedsupna och sjuka Boris Jeltsin 1999.

– Putin har hela tiden betonat att med honom kom styrkan, hälsan, friskheten – allt det där som en rationell, auktoritär härskare ”ska” ha. Och han har på alla sätt försökt upprätthålla det. Han har aldrig visat sig svag och aldrig bjudit in till sitt privatliv, säger Klas-Göran Karlsson till Aftonbladet.

Vladimir Putin sjunger "Blueberry Hill"

Se klippet här!

Då kommer Putin att försvinna

Klas-Göran Karlsson menar att det inte bara är viktigt att Vladimir Putins hälsa framtår som god för opinionen i Ryssland. Det är även viktigt för budskapet man vill sända ut till resten av världen.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har tidigare i vår dementerat ryktena om Putins dåliga hälsa.

– Lavrov kommer att läxa upp västerländska medier och politiker som överhuvudtaget antyder att Putin skulle vara sjuk tills Putin inte kan dölja sin sjukdom mer. Och då kommer han bara att försvinna bort, säger Klas-Göran Karlsson till Aftonbladet och fortsätter:

– Har man blodcancer eller hjärntumörer så kan man inte sitta hur länge som helst. Men vi kommer inte få veta vad som är hans hälsotillstånd, utan vi kommer bara märka att han har bytts ut när han dör eller förs bort från makten på något sätt. Han har ju inget parti bakom sig och inga kronprinsar.

Han menar också att det är viktigt för Putins nära allierade att presidentens hälsa framstår som god. För om han blir svagare så blir hans närmaste också svagare.

FOTO: SPUTNIK

SENASTE NYTT!