Norska glädjeruset förundrar svenskarna – därför elsker de dette land

Har den äran på nationaldagen, Norge!

Hurra! Norrmännen firar syttende mai med pompa och ståt.
Glädjeruset från brödrafolket är så stort att det nästan skapar avund i Sverige.
Men varför just i dag? Vad firar grannarna i väst egentligen?

Att norrmännen gillar sin nationaldag är svårt att undgå. Oslo brukar såhär års vara klätt i rött, blått och vitt och tiotusentals jollrande norrmän går i parad längs gatorna i huvudstaden. Över gränsen kan man nästan höra tonerna av Ja, vi elsker dette landet vid den här årstiden. Men varför denna glädje kan en förundrad svensk ställa sig.

Här är bakgrunden till grannlandets glädjerus under våren.

Men först, lite historia

Syttende mai kallas även för Grundlovsdagen, på svenska Grundlagsdagen. Detta för att prinsregenten Christian Frederik valdes den 17 maj 1814 till kung och skrev under Norges grundlag. Norge fick under en kort period vara ett självständigt land men på horisonten lurade grannen i öst – nämligen Sverige. Kung Karl XIII stoppade norska självständigheten och tvingade in landet i en union med Sverige. Sverige hade på den tiden en större och mer välutbildad armé än grannlandet. Norge började förhandla med Sverige och viss självständighet behölls.

Unionen mellan Sverige och Norge varade mellan 1814 till 1905. Även upplösningen av unionen brukar firas av norrmännen, här senast 2005.

Norska skolelever går i parad under norska nationaldagen. På bild ser vi även Kronprins Haakon, kronprinsessean Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus och kronprinsessans son Marius Borg vinka till barnen.

Foto: ERLAND AAS

Hur har då norrmännen firat sitt syttende mai genom historien?


Under mitten av 1800-talet började Norge med Barntåget. Bakom varsin flaggbärare, eller standar, går tusentals norska elever och skolklasser i parad varje år. Musikkårer, festkläder och flaggviftande hör till traditionen i paraden. Detta firas i allt ifrån mindre byar till huvudstaden. I Oslo bär rutten för paraden lång tradition och går förbi det norska kungahuset och deras slott, som står och vinkar till de förbipasserande. Hela tåget i huvudstaden leds av Hans Majestet Kongens Garde som spelar flöjt, trombon, tuba och trummor.

Andra traditioner är att bära traditionella Bunadar. En slags folkdräkt gjord under 1920-talet, som fått väldigt hög status särklit bland kvinnor. 2013 gjordes en undersökning där 66 procent av norska kvinnor säger säg bära dräkten under nationaldagen, medan siffran för män låg på 18 procent, enligt King magazine. Bunaden går ofta i arv och bärs under högtidliga tillfällen, såsom syttende mai.
En detalj att ha i huvudet ör att dräkterna ofta är väldigt dyra, eftersom de är handgjorda och sällsynta, så det är inte ovanligt att de säljs upp mot 50 000 kronor.

TV4:s förra väderpresentatör Tone Bekkestad leder det norska 17:e majtåget, 2007. På bild ser vi även en traditionell Bunad.

Foto: MATS ANDERSSON
LÄS MER: Över 40? Då ska du bara jobba tre dagar i veckan

Något att ta efter för Sverige?

Sveriges nationaldag firas som bekant den 6 juni varje år. Dagen som firas är Svenska flaggans dag, men även att kung Gustav III valdes till kung 1523 som då blev slutet på Kalmar unionen.

Först 1983 blev dagen officiellt en nationaldag i Sverige. 2005 var även första gången nationaldagen räknades som en helgdag där svenskarna kunde vara ledig på. Ett beslut som väckte många känslor eftersom nationaldagen blev helgdag på bekostnad av annandag pingst. Det innebar nämligen färre arbetsfria dagar om året eftersom till skillnad från pingsten, kan den 6 juni hamna på lördag eller söndag. Vilket gör att den som noggrant räknar sina röda dagar i kalendern kan vissa år få en färre dag än innan. Andra har även hävdat att midsommarafton är Sveriges egentliga nationaldag.

En av kanske många anledningar till att brödrafolket firar sina nationaldagar olika.

Bästa pikarna mellan Sverige och Norge

Som grannländer med gemensam historia har hånen duggat tätt. Här är några friska pikar mellan Sverige och Norge.

  • Northug. Längdskidåkaren Petter Nothug älskar att håna Sverige. Under världscupstafetten i Gällivare 2012 åkte han i mål med en flagga i hand – långt framför sina svenska konkurrenter. Men flaggan han höll var blågul.
    – Jag hoppas att det gör lite extra ont för svenskarna. Om Sverige hade vunnit en stafett i Norge och gått i mål med norsk flagga hade det nog svidit lite extra mycket, sade Northug efteråt, rapporterade SVT.

  • Norgevisan. 1968 framförde Helmer Bryds Eminent Five Quartet i SR-programmet Mosebacke Monarki den satiriska sången om grannlandet. Det skapade en folkstorm i Norge som inte alls uppskattade tjuvnypet. Under Idrottsgalan 2010 framförde Magnus Uggla samma visa.

  • Snuvad på konfekten. Godistillverkaren Cloetta lanserade 2011 en reklamkampanj i Norge där svenskarna stod i fokus. Parollen i budskapet under reklamserien var Man kan si mye rart om svenskerne

Midsommarfirande i Dalarna.

Foto: ULF PALM/TT
FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Leif GW:s teori om kungens stulna jättebjörn

LÄS OCKSÅ: Nya bisarra bilden på Biden och hustrun får världen att undra

Foto: Scandinav/TT, Patrik C Österberg/TT och Kyrre Lien/TT

SENASTE NYTT!