KLÄDSTRIDEN Därför BRÅKAR alla om Ebba Buschs vita klänning

08 maj, 2021 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte
Ebba Buschs outfit har orsakat upprörda känslor.
Under Agendas partiledardebatt gick makteliten till verbal attack mot varandra.
Men när stridsdimman hade lagt sig var det inte orden som stod i fokus – utan en vit klänning.
Annons
Så länge arbetar svenska kvinnor gratis varje dag
Så länge arbetar svenska kvinnor gratis varje dag

Under partiledardebatten i Agenda gick de politiska ledarna i Sverige till attack mot varandra. I de två timmar som debatten pågick avhandlades många aktuella ämnen, alltifrån förbud av disel och bensinbilar till gängkriminalitet. Nya politiska positioner uppvisades också då timmar innan debatten gick av stapeln gick M, KD, L, och SD ut med ett gemensamt förslag om migration.

Från Agenda, i SVT. Sändes under två timmar i Söndags.

Sveriges partiledare hade förberett sig med budskap, vassa attacker och talepunkter. Men för vissa fastnade inte orden på näthinnan, utan istället vad som syntes i tv-rutan. Krönikören Boel Ulfsdotter, på Borås tidning kritiserade Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs klädval. Hon beskrev outfiten som "åtsittande" och "tydligt sexualiserande". Ett budskap som fick Johan Ingerö, policyansvarig i KD, att ryta ifrån på Twitter. "Ännu en vedervärdig text som drar in Ebba Buschs utseende och klädsel”, skrev han i en tweet.

Annons

"Tar sig friheten att raljera över en kvinnlig toppolitikers utseende"

Även andra har uppmärksammats händelsen. I Dagens Nyheter kritiserar kulturskribenten Vesna Prekopic artikeln i Borås Tidning under rubriken "Kritisera gärna Ebba Busch men inte utifrån kjollängd". Kulturminister Amanda Lind (MP) reagerade också starkt negativt till krönikan i Borås tidning. På Twitter skriver kulturministern "Det här gör mig så arg. Att man 2021 tar sig friheten att raljera över en kvinnlig toppolitikers utseende och klädsel - istället för att fokusera på vad hon faktiskt har att säga.

Även Märta Stenevi, Sveriges jämställdhetsminister och Miljöpartiets språkrör stämmer in i kritiken om hur Ebbas Busch klädval har kommenterats.

Recept.se Nyhetsbrev


Sympatisörer till Kristdemokraterna uppmanades att klä sig i vitt som motreaktion till krönikan i Borås Tidning. Många visade sitt stöd genom att under klä sig i både vita klänningar och vita skjortor, vilket Johan Ingerö la ut på sin Twitter.

Annons


Kritiker får mothugg i spalterna

Men reaktionerna på krönikan har även fått mothugg. På Göteborgs Postens kultursida skriver Sanna Samuelsson att politiker är högst medvetna om vilket modeplagg de väljer.

Hon skriver: "KD försöker nämligen göra sig av med sin mossiga konservativa stämpel genom att ha en ung partiledare som bär en poppig cocktailklänning på tv. Trots att hennes politik är just konservativ. Detta klädval och bildspråk är riktat till oss väljare och bör granskas kritiskt."

Sanna Samuelssons krönika får medhåll från Aftonbladets ledarsida, där Jonna Sima delar artikeln från Göteborgs Posten och skriver: "Förstås inte alls de uppbragta reaktionerna igår. Inte fel att diskutera Ebba Busch vita klänning".

Själv svarar Ebba Busch på kritiken i ett längre inlägg på Instagram. Hon skriver i inlägget att "Jag beskrivs på ett sätt som gör mig obekväm och illa till mods". Hon avslutar inlägget med orden "Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver. Hur ska då en intellektuell kvinna se ut? Min bestämda åsikt är att hon ska få se ut precis hur hon vill".

KD:s Ebba Busch svarar på kritiken om klädvalet.

Fem andra plagg som skapat rabalder i svensk politik

1. En riktig bamseslips. På bilden från 1999 syns före detta statsministern Carl Bildt (M) med partikollegorna Bo Lundgren (M) och Lars Tobisson (M) med färglada slipsar. Slipsens motiv är hämtat från Bamse-tidningen "Resan till Lilliputt (tror de!)" från 1989.

Carl Bildt (M), med partikollegor, iklädda Bamse-slips.

2. Tobleroneaffären. 1995 uppdagades av Expressens Mona Sahlins privata affärer med skattemedel. Något som senare kommer kommer kallas för "Tobleroneaffären". När hon under en presskonferens svär sig fri från anklagelserna bär hon ett vitt plagg. Något som anklagades för att ge signalen att hon var oskyldig till affären. Mona Sahlin samma år en paus från politiken.

3. Semesterkläder. 2008 skulle statsminister Fredrik Reinfeldt och dåvarande hustru Filippa Reinfeldt på statsbesök i Kina. De anlände med svenska regeringsplanet iklädda pikétröja och kakibyxor. Ett val som kritiserades då mottagandet innehöll pompa och ståt från den kinesiska sidan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt iklädd piké.

4. Byxor i plenisalen. När Birgitta Dahl valdes in till riksdagen för Socialdemokraterna 1969 hade riksdagen blev rubrikerna stora. I parlamentet fanns då endast 11 procent kvinnor som hade titeln som riksdagsledamot. Birgitta Dahl gjorde det modemedvetna valet att bära byxor under riksdagens högtidliga öppnade, vilket inte gick onoterat förbi. Hon kritiserade även riksdagsarbetet för att vara allt för anpassat för män och skapade rubriker när hon ammade i riksdagen.

Birgitta Dahl.

5. Kommunistisk flärd. Under en helt vanlig arbetsdag den 13 april 1917 vandrar tre herrar in på PUB:s herrekipering på Hötorget i Stockholm. En av männen, en skäggig herre skulle visa sig vara kommunistdiktatorn Vladimir Lenin som var på resa genom Sverige. Han köpte en kostym på PUB:s, som enligt uppgift ska ha kostat 100 svenska kronor.

Vladimir Lenin i Stockholm, 1917.

Foto: TT

Annons