Daphna Cardinale födde fel barn – IVF-experterna sågar kliniken

Daphna och Alexander Cardinale

Daphna Cardinale blev gravid med en annan kvinnas barn.
Nu ställer sig flera IVF-experter frågan hur det kunde hända.
– När jag hör om katastrofer som den här så krossar det verkligen mitt hjärta, säger läkaren Michael Alper.

Det som inte fick hända hände. Daphna Cardinale fick en annan kvinnas embryo efter att en fertilitetsklinik i Los Angeles förväxlat dem.

Redan vid födseln kände hon och maken Alexander Cardinale att det var något som inte stämde. Barnet var inte speciellt likt föräldrarna. När det var två månader gammalt beställde Daphna och Alexander hem ett DNA-test.

– Vi fick ett mejl som bekräftade att barnet inte bar på samma DNA som någon av oss. Då rasade hela vår värld samman, har Alexander Cardinale tidigare sagt till People.

Daphna och Alexander Cardinale

Daphna Cardinale födde en annan familjs barn i september 2019. Maken Alexander Cardinale säger att han vid barnets födsel såg att det inte fanns några likheter.

AP/TT

Paret stämmer läkaren Eliran Mor

Kliniken hörde av sig och berättade att de förväxlat embryona. Deras dotter hade fötts av en annan kvinna. Tillsammans bestämde sig familjerna för att byta barn. Då hade de uppfostrat varandras i flera månader.

– Då fick vi veta att hon verkligen fanns, hur hon såg och vad hon hette. Det var konstigt att lära sig sitt barns namn utan att du namngett henne.

En hel värld har berörts av historien och många har, likt Alexander och Daphna, ställt sig frågan hur något sånt här kan hända. Efter händelsen har paret stämt läkaren Eliran Mor, hans fertilitetsklinik och labb.

IVF-experten: ”Krossar mitt hjärta”

IVF-experten Michael Alper säger att det är ”otroligt ovanligt” att något sånt här händer, men att han hört om liknande historier förr.

– När jag hör om katastrofer som den här så krossar det verkligen mitt hjärta, eftersom jag tycker så synd om alla iblandade, säger han till People.

Enligt Michael Alper finns det flera säkerhetsåtgärder som ska se till så att inga förväxlingar sker.

De allra flesta procedurer är extremt säkra i ett IVF-laboratorium. När någon frågar mig ”Kan du garantera att det aldrig kommer att bli ett fel?” så kan ingen säga det med säkerhet. Men vad du kan säga är "Vi har många system på plats för att göra det mycket osannolikt”.

Parens barn förväxlades – Alexanders fru födde fel bebis

Nicole Noyes: ”Otroligt skrämmande”

En annan IVF-expert, Nicole Noyes, säger att det ska mycket till för att man ska lyckas blanda ihop embryon. Hon har själv jobbat med IVF-behandling i 30 år och aldrig varit med om något liknande.

– De här två proverna byttes uppenbarligen någon gång under processen och det är otroligt skrämmande, säger hon.

– Att bära fel barn och uppfostra det under någon månad eller ett år, eller hur långt det nu är, och sen byta ut det... det är inte som att byta ut örhängen, det kan jag göra direkt, men du kan inte göra det med ett barn.

Daphna och Alexander Cardinale

Daphna Cardinale och Alexander Cardinale lärde sig att älska barnet och uppfostrade det i fyra månader.

Youtube

Föräldrarnas flyttbeslut: ”Vi hade tur”

Daphna Cardinale och Alexander Cardinale säger att det var otroligt tufft att lämna tillbaka ett barn som de lärt sig att älska. De bytte barn i januari 2020 och har fortsatt att umgås med de andra föräldrarna.

Faktum är att de valt att bosätta sig bara tio minuter ifrån varandra, ett beslut som de gick med på gemensamt.

– Det finns ingen som kan ge dig råd i en sån här situation. Vi hade tur som kände samma som den andra familjen och kunde fortsätta träffas. Sedan dess har vi tillbringat varje semester tillsammans, vi har tillbringat varje födelsedag tillsammans och har helt enkelt blandat familjerna, säger Alexander Cardinale.

Alexander Cardinale med dottern

Alexander Cardinale håller om sin biologiska dotter för första gången.

Youtube

LÄS OCKSÅ: Förväxlades på BB – hittade sina föräldrar 38 år senare

LÄS OCKSÅ: Jessica Alvarez blev mamma som 16-åring: Tror vi är tvillingar

Foto: AP/TT, Youtube

SENASTE NYTT!