TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Dansk WHO-chef: Anställd på labb i Wuhan kan ha blivit smittad av fladdermus

12 aug, 2021 
https://image.hant.se/image-7520869?imageId=7520869&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Karin Selåker Hangasmaa
Patient 0 för corona kan vara en anställd vid ett labb i Wuhan, enligt danska TV2.
En anställd vid ett laboratorium i Wuhan kan vara den första att smittas av coronaviruset.
Det säger en dansk WHO-chef till danska TV2.
Annons
Här utbildas Sveriges första coronahundarBrand logo
Här utbildas Sveriges första coronahundar

Det har spekulerats i vad som fick coronaviruset att börja spridas vintern 2019. Världshälsoorganisationen, WHO, har tidigare sagt att det var ”extremt osannolikt” att viruset läckt från ett labb. WHO uppgav att det troliga startskottet var en fladdermus som smittat en människa.

Men nu säger Peter Embarek, som ledde utredningen som WHO gjorde i kinesiska Wuhan i januari 2021, att det patient noll mycket väl kan vara en anställd på ett laboratorium.

WHO-chef: Sannolik teori

Utredningen WHO gjorde syftade till att ta reda på varifrån coronasmittan kom. I en intervju med danska TV2 ger WHO-chefen sin syn på saken.

Danska WHO-chefen Peter Embarek, som ledde en utredning i Wuhan.

Enligt honom är det sannolikt att den förste att smittas var en person med anknytning till ett laboratorium.

Annons

– En medarbetare som blivit smittat i fälten då personen tagit prover, är en av de sannolika hypoteserna. Det är där, när viruset tar sig direkt från en fladdermus till en människa. I så fall kan det vara en laboratorieanställd i stället för en slumpmässig person på landsbygden eller annan person som har regelbunden kontakt med fladdermöss. Så det ligger faktiskt i den sannolika kategorin, säger Peter Embarek till TV2.

En anställd vid labbet tros ha kunnat smittats av en fladermus. Det skulle kunna vara början på hela pandemin. Teorin har gått från ”otroligt osannolik”, till ”trolig”, enligt den danska WHO-chefen.

Hittade inga bevis för teorin

Den anställde kan ha smittats antingen när den tog prover eller arbetade med fladdermöss i något av de forskningsprojekt som pågick i Wuhan. Men Peter Embarek understryker samtidigt att WHO:s experter inte hittade några direkta bevis för att utbrottet av covid-19 har något samband med forskningen kring fladdermöss.

Ett laboratorium i Wuhuan.

FOTO: AP, HECTOR RETAMAL, Doug Gimesy, CHRISTOPHER BLACK

Annons