Dags att ställa om klockan! Så farligt är det – egentligen: ”Mental hälsa …”

Dags att ställa om klockan! Så farligt är det – egentligen: ”Mental hälsa …”

Foto: TT
Inatt slår klockan om – och det är återigen dags att vrida tillbaka klockan. Jobbigt! Men forskare tror ändå att vi mår bäst med vintertid, på vintern.
– Om vi införde sommartid under vinterhalvåret skulle vi få se en försämring i mental ohälsa, säger Arne Lowden, som är sömn- och ljusforskare till SVT Nyheter.
Nils van der Poel tackade nej till kungen
0:25

Efter reklamen: Nils van der Poel tackade nej till kungen

(0:25)

Slå på ljud

Under natten mellan den 29 till 30 oktober ställer vi om klockan. Det betyder att när klockan slår 02:59 – så går den tillbaka till 02:00.

En timmes extra sömn för vissa! För nattarbetare betyder det en extra timmes arbete. Ett problem som många vill ändra på. Ämnet har bland annat lyfts i EU där många vill slopa tidsomställningen helt. Eftersom Sverige ligger under samma tidzon, skulle ett EU-beslut även påverka här i norr.

Forskare: ”En försämring i mental ohälsa”

Men det får forskare att sparka bakut. För att ha sommartid i norr under vintern kan vara farligt.

– Om vi införde sommartid under vinterhalvåret skulle vi få se en försämring i mental ohälsa och vi skulle antagligen få se en ökad förskrivning av antidepressiva medel och sömnmedel, säger Arne Lowden, som är sömn- och ljusforskare på Stockholms universitet, till SVT Nyheter.

Forskaren Arne Lowden menar att ett sådant EU-beslut skulle kunna slå hårt mot Sverige – och svenskarna. Den allra största faran är att morgonljuset skulle skjutas bort med en timme. Soltimmar vi i Sverige verkligen behöver, säger forskaren.

Så vi får nog slutta muttra över att skruva tillbaka klockan.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN