ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt

Då kommer HÖGSOMMARVÄRMEN till Sverige: "Riktigt varmt"

06 maj, 2021 
AvAlex Hartelius
Högsommarvärme på väg
Sommaren nalkas.
Och redan på måndag kan svenskar få uppleva högsommarvärmen.
– Blir det bara tillräckligt soligt, och den får verka fritt, så kan vi komma upp i högsommartemperatur, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm.
Annons
Se när flygplanet tvingas nödlanda mitt bland badgästerna
Se när flygplanet tvingas nödlanda mitt bland badgästerna

Det är kanske inte läge att ropa sommartider hej hej riktigt än, men redan på måndag kan delar av Sverige få njuta av högsommarvärmen när varm luft drar sig in över delar av landet.

– Det är riktigt varm luft som drar upp nästa vecka. Det skulle till och med kunna bli högsommarvärme i Götaland eller östra Svealand redan under måndagen. Det hänger lite på molnen, men det är så pass varm luft som drar in. Blir det bara tillräckligt soligt, och den får verka fritt, så kan vi komma upp i en högsommartemperatur på mellan 23 till 27 grader. Det är riktigt varmt, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Hänt.

Nånstans vid Västgötaslätten tippar Per Holmberg att det blir som varmast.

– Runt Skara och dem trakterna, men även kanske delar av Östergötland och Norrköping-trakterna.

Det röda-oranga illustrerar värmen som kommer upp på måndag.
Det röda-oranga illustrerar värmen som kommer upp på måndag.

Plötsliga vädervändningen

Det som närmast kan beskrivas som en sann solskenshistoria får ett abrupt avslut redan dagen efter, när kall luft drar in under tisdagen med regn i vissa områden.

Annons

– Det är egentligen bara måndagen som blir riktigt varm. Sen fortsätter det väl vara relativt varmt jämfört med hur det varit nu, men det ser ut att bli aningen ostadigt nästa vecka.

De norra delarna av Sverige får dock vänta på den riktiga värmen.

– I mellersta Norrland är det regn och blötsnö, med lite mer uppehåll i södra Norrland, och det hänger kvar en del moln så man kommer inte upp i samma grader.

Kan du redan nu ge något svar på hur den svenska sommaren kommer bli?

– Jag vågar inte uttala mig där faktiskt.

Per Holmberg är meteorolog på väderinstitutet Storm.
Per Holmberg är meteorolog på väderinstitutet Storm.
Annons