TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

OS-hjälten Anette försvann från rampljuset – svåra kampen efter

06 feb, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Kenneth Bergman och Anette Norberg
Curling-legendaren Anette Norberg tog hem flera guldmedaljer och blev hela Sveriges OS-hjälte i Turin 2006.
Sju år senare diagnosticerades hon med bröstcancer och bestämde sig för att lägga ned karriären.
Det gör Anette Norberg i dag.
Annons
Skidtricket går åt skogen – slutar i häftig kraschBrand logo
Skidtricket går åt skogen – slutar i häftig krasch

Anette Norberg, 55, satte svensk curling på kartan och var en avgörande pjäs i det landslag som krönte stora framgångar i både EM och VM. Men kanske är det guldet i OS i Turin 2006 som betyder mest, då Sverige slog Schweiz i finalen med 7–6.

Efter den händelsen blev livet aldrig sig likt. Lagkaptenen Anette Norberg gick från att vara anonym till välkänd över en natt, som hon själv beskriver det. I en intervju med Aftonbladet berättar hon om den minst sagt chockartade upplevelsen och hur alla helt plötsligt ville ha en del av Anette från Härnösand.

– Vi blev stoppade på gatan, på tunnelbanan och folk kände igen oss och ville gratulera. Media ville ha tag i en och det kom förfrågningar om intervjuer, tv-program och allt möjligt. Det var en stor omställning, säger Anette Norberg till tidningen.

Ulrika Bergman, Anna Svärd, Cathrine Lindahl, Eva Lund och Anette Norberg
Anette Norberg kunde knappt röra sig på gatan efter OS-guldet i Turin 2006. Här firar hon guldet med lagkamraterna Ulrika Bergman, Anna Svärd, Cathrine Lindahl och Eva Lund.

Anette om tuffa cancerbeskedet

Anette Norberg avslutade elitkarriären 2013 efter att ha diagnosticerats med bröstcancer. Hon tvingades genomgå både operation, cellgifts- och strålningsbehandling. Vid sin sida hade hon hela tiden särbon Kenneth Bergman, som funnits där för henne sedan 2009.

Annons

– Det var fruktansvärt att ta sig igenom. Det var jobbigt både fysiskt och psykiskt. Kenneth fanns alltid där vid min sida. Han hade erfarenhet av cancer eftersom hans pappa gått bort i sjukdomen. Tessan och Tobias (Anette Norbergs barn reds anm.) hjälpte mig också. Min familj var ett stort stöd under den här tiden, har Anette Norberg tidigare sagt till Expressen.

Kenneth Bergman och Anette Norberg
Särbon Kenneth Bergman var ett stort stöd när Anette Norberg drabbades av bröstcancer. De är ett par än i dag och här syns de tillsammans på Idrottsgalan 2022.

Öppnade upp om jobbiga skilsmässan

Efter karriären har Anette Norberg varit expertkommentator i OS och synts till i programmen Superstars och Mästarnas mästare. I det sistnämnda visade hon sig extra sårbar och öppnade upp om sin jobbiga skilsmässa från sin ungdomskärlek 2008. De träffades när Anette Norberg var 16 år gammal och hade varit ett par i 25 år innan de gick skilda vägar.

Annons

– Efter OS infann det sig någon slags tomhetskänsla, jag började ifrågasätta mitt liv och reflektera över förhållandet. Vi växte ifrån varandra, hade ju varit tillsammans i 25 år och han var bra på att ta hand om allt när jag reste. Nu i efterhand kan jag se att jag nästan utnyttjade det, även om det inte var planerat, har Norberg tidigare sagt till Hänt.

Dottern Therese går i mammas fotspår

Även om elitkarriären är ett minne blott så har Anette Norberg fortsatt att spela på seniornivå. Hon är övertygad om att takterna sitter i och att hon inte skulle göra bort sig i en OS-turnering.

– Curling handlar inte om en person. Det är klart att jag skulle kunna hoppa in i Anna Hasselborgs lag och inte göra bort mig. Det skulle inte vara någon förstärkning av deras lag, men det skulle inte vara någon katastrof rent spelmässigt.

Anette Norbergs dotter Therese går i mammas fotspår och har visat sig vara en stor curlingtalang. I dag tränar de mot varandra och dottern drömmer om att få vara en del av det svenska curlinglandslaget när nästa OS drar igång i Milano 2026. Eftersom Anette är en beprövad ”curlare” har hon även kunnat komma med råd till Therese.

Anette Norberg tränar med dottern Therese
Anette Norberg i centrum, med lagkamraterna Mikaela Altebro och Therese Westman (dotter till Anette) i team Djursholm under SM-veckan i Umeå 2014.

Sonen Tobias oväntade karriärsval

– Det är mindre nu. Men jag har tränat henne sedan hon var 9 och nu är hon 24, det är ingen som känner henne bättre än jag. Hon har såklart lärt sig mycket av mig bara av att se på vad jag har gjort under de här åren.

Sonen Tobias har satsat på en annan karriär. För tre år sedan berättade Anette Norberg för Expressen att han precis avslutat ett jobb på operan i Malmö och satsade på en karriär som operasångare.

Anette Norberg är i dag frisk från sin cancer.

Anette Norberg och Kung Carl XVI Gustaf
Kung Carl XVI Gustaf i publiken tillsammans med förre curlingspelaren Anette Norberg under curlingmatchen mellan Sverige och Sydkorea på Gangneung Curling Centre under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT, Karin Törnblom/TT, JONAS LINDKVIST / DN / TT, Jonas Ekströmer/TT

Annons