Claire, 25, har psoriasis över hela kroppen: ”Vägrar gömma det mer”

Claire, 25, har psoriasis över hela kroppen: ”Vägrar gömma det mer”

25-åriga kvinnan har en hudsjukdomen psoriasis – där röda fläckar täcker hennes hela kropp.
Men nu vägrar Claire Spurgin gömma det mer, utan hon visar istället upp sig för hela världen.
– Jag var chockad över hur många som frågade: ”Vad är det för fel på dig?”, säger hon till Daily Star.

Videon kunde inte hittas

Claire Spurgin, 25, lever med en hudsjukdom som heter psoriasis. Ofta täcker sjukdomen ett område på kroppen. Men 25-åringen har sjukdomen från topp till tå. Men Claire låter inte sin sjukdom stoppa henne – utan nu byggt en massiv följarbas på Instagram där hon delar med sig av sina erfarenheter, skriver The Daily Star.

25-åringen som är från Essex i England och arbetar som sommelier på en resturang. Hon berättar för tidningen att hon nu vägrar nu gömma sin sjukdom mer.

– När jag skapade min Instagram så kändes det som om jag inte gömde mig längre, berättar Claire Spurgin.

Fick diagnosen 2017 – försökte länge dölja det

Claire Spurgin fick diagnosen psoriasis 2017. Hon försökte länge dölja de röda fläckarna som täcker hela hennes kropp. Hon ville inte bli utpekad som tjejen med sjukdomen förklarar hon. Men en dag tog hon beslutet att inte längre skämmas över sin åkomma.

– Det tog mig år att acceptera min hudsjukdom. Jag var länge livrädd att bära en bikini på stranden. Jag var rädd att folk skulle peka ut mig … något som folk faktiskt gjorde.

– Jag var chockad över hur många som frågade: ”Vad är det för fel på dig?”. Då kände jag mig skamsen. Men i dag förstår jag att de bara var nyfikna och inte förstod bättre.

Var 19 när Claire fick beskedet – allt började med solbränna

Psoriasis är en autoimmun sjukdom som gör att celler i skinnet växer för fort. Det leder till att celler samlas på ytan, vilket resulterar i röda fläckar.

– När jag först fick diagnosen var jag väldigt självmedveten. Jag var 19 år gammal och man är väldigt medveten om hur man ser ut vid den åldern. Du kan bära psoriasis-genen i kroppen, men den ligger vilandes till den triggas, berättar Claire.

2017 brände hon nämligen sig i solen, vilket utlöste sjukdomen för henne.

– Jag hade bränt mina axlar. Det triggade min psoriasis. Brännan på axlarna läkte aldrig, utan blev hela tiden torrare och torrare. Plötsligt dök en röd fläck upp och det har bara spridit sig sedan dess.

25-åriga Claire sökte specialistvård för sin åkomma. Läkarna på hennes vanliga vårdcentral visste nämligen inte till en början vad hon hade drabbats av.

– Till en början visste inte läkarna vad som var fel med mitt skin. Åkomman gick hela tiden fram och tillbaka. Tillslut bestämde jag mig för att söka specialistvård.

– Jag hade lagt stora summor pengar på olika krämer som inte fungerade. Så fort jag besökte specialistläkarna förstod de vad jag hade drabbats av. Då började vi med min behandling, berättar hon för Daily Star.

Får specialistvård – i ett solarium

Psoriasis kan behandlas med ultraviolet ljus, av typ B, (UVB). behandlingen är godkänd av det brittiska läkemedelsverket.

– Ljusbehandlingen går ut på att man ligger i ett solarium, men på sjukhuset. Du får UBV-strålar som hjälper att lugna psoriasisen, förklarar 25-åringen.

Claire besökte sjukhuset regelbundet. Tre gånger i veckan var hon där. Hennes utslag var till en början svårbehandlad, men skulle sedan lugna sig. Hon har även en strikt hudrutin som lugnar utslagen.

– Jag hoppades hela tiden på att nästa behandling skulle bli den som stoppade sjukdomens framfart. När det inte hände blev jag väldigt ledsen.

– Mina känslor var överallt. Det var väldigt jobbigt. Nu har jag lärt mig hur jag får min hud len och mjuk, vilket har hjälpt mycket.

Tyvärr finns det inget botemedel mot psoriasis. Utan behandlingen går ut på att lugna utslagen dag till dag. Men trots att kampen är svår, låter inte Claire sig bli nedslagen av sitt tillstånd.

Har över 13 000 följare

Hennes Instagram-konto följs över 13 000 människor. På kontot delar hon med sig av sin vardag och kamp mot hudsjukdomen. Hon får ständigt positiva kommentarer och hejarop från sina följare. Även om vissa ställer näsvisa frågor.

– Mina följare stöttar mig väldigt mycket. De som följer mig på Instagram är alltid väldigt nyfikna, säger hon till tindingen.

– Folk frågar hela tiden varför jag inte bara ”fixar det”. De antar att det är myggbett eller sugmärken.

På Instagram hejar Claires följare på hennes kamp mot sjukdomen.

”Du är helt otrolig! Fortsätt vara positiv. Jag har också har drabbats av samma sjukdom, men din sida håller verkligen min låga uppe”, skriver en person.

En annan säger att 25-åriga Claire är en inspirationskälla.

”Du är en sådan inspiration. Jag önskar att jag hade det här självförtroendet när jag var yngre och min hud var mycket sämre”, kommenterade en annan Instagram-följare.

En tredje skriver att Claires Instagram har hjälp deras självkänsla.

”Jag var också täckt men då, innan internet, hade jag aldrig träffat någon annan i mitt liv med psoriasis. Jag kände mig som ett missfoster men inte längre”.

LÄS OCKSÅ: Mamman trodde hon var i klimakteriet – dog av aggressiv cancer

LÄS OCKSÅ: Mamman Danielle Kelley födde ”mirakelbebis” – dog tragiskt kort efter

Foto: INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN