christer fuglesang

Christer Fuglesangs stora familjebekännelse: ”Mest stolt över...”

Christer Fuglesangs stora familjebekännelse: ”Mest stolt över...”.

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Jessica Gow/TT
Svenske astronauten Christer Fuglesang, 66, har varit ute i rymden två gånger, han har skrivit flera barnböcker och han har även seglat över Atlanten.
Frågar du honom själv finns det en annan sak han är mer stolt över.
– Mina barn och familjen, det är väl egentligen det viktigaste, säger han i en intervju med Mama.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lejonen parar sig på safaribilen – turisterna under får en show
0:37

Efter reklamen: Lejonen parar sig på safaribilen – turisterna under får en show

(0:37)

Slå på ljud

Han är Sveriges första astronaut någonsin. Stockholmaren Christer Fuglesang, 66, blev förste svensk någonsin i rymden den 10 december 2006 då hans farkost lade sig i omloppsbana runt jorden.

Även 2009 var han med om en rymdfärjeuppskjutning.

I dag jobbar världskändisen som professor i rymdresor på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Han leder skolans rymdcenter. Dessutom har han skrivit flera barnböcker om världen och vetenskap de senaste åren – en idé han fick redan när han berättade nattsagor för sina barn Malin, Denise och Rutger när de var små.

Frun Elisabeth (Lisa) tyckte att han skulle skriva ner dem.

Christer Fuglesang med fru Elisabeth (Lisa) Fuglesang, f.d. Walldie.

Christer Fuglesang med fru Elisabeth (Lisa) Fuglesang, f.d. Walldie.

FOTO: Charlotte Brunzell/TT

– Rymden är så stort, oändligt stort, men också nära. Man kan ju bara gå ut och se på stjärnorna, där uppe är stjärnor och rymden, så det går att fantisera hur mycket som helst, säger han i en intervju med Mama.

”I huvudsak varit en närvarande pappa”

Det är uppenbart att barnen betyder mycket för honom. Trots att han har en karriär som miljoner människor bara drömmer om är hans tre barn, och numera även de tre barnbarnen, de viktigaste individerna i astronautens liv.

Sina egna barn har han lärt att det är viktigt att studera, idrotta, att vara snäll och visa respekt mot alla och att man ska slåss för sina drömmar fast ändå ha realistiska förväntningar.

Christer Fuglesang har tre barn och tre barnbarn.

Christer Fuglesang har tre barn och tre barnbarn.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Mama: Har du varit en närvarande pappa?

– Jo, men det tycker jag nog. Det är klart att jag har varit på rymdresor, men det har varit i två veckor. Sedan så blev det en hel del resande och en del tider jag var borta under träning. Under ett och ett halvt år så bodde inte ens med familjen. Men jag tycker att jag i huvudsak varit en närvarande pappa, lekt och varit engagerad.

Håller familjen framför karriären

Många tänker att den svenska astronauten, vars pappa är norsk (därav efternamnet Fuglesang, översatt Fågelsång), håller sina rymdresor som de stoltaste ögonblicken i livet. Men så är det inte riktigt. Familjemannen Christer Fuglesang svarar nämligen följande när livets höjdpunkt kommer på tal.

Astronauten Christer Fuglesang, 66.

Astronauten Christer Fuglesang, 66.

FOTO: Jessica Gow/TT

– Mina barn och familjen, det är väl egentligen det viktigaste. Att livet går vidare och att de får glada och nöjda barn. Om man ser det ur en professionell synvinkel, då är det helt klart mina rymdresor som jag tycker är mest spännande, säger han.

FOTO: Jessica Gow/TT, Karin Törnblom/TT, Eero Hannukainen/TT, Charlotte Brunzell/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN