Nya glädjebeskeden om omikron i Danmark, USA och Sydafrika

Shira Doron, läkare i Boston.

Foto: Tufts Medical Center, Hussein El-alawi / Sydsvenskan, Nora Lorek / TT
Först lät det riktigt dystert – omikron skulle skölja in över Europa och svepa med oss alla i sjukdomen.
Det fick Folkhälsomyndigheten att måla upp dystra scenarier och regeringen att dra i nödbromsen och lägga nya restriktioner.
Men nu kommer flera rapporter som pekar i positiv riktning.

I Sverige har omikron tagit över smittspridningen av covid-19 och är nu den dominanta virusvarianten. Folkhälsomyndigheten spår att vi går två tuffa veckor till mötes och en topp i smittspridningen i slutet av januari.

Omikron ger generellt en mildare covidsjukdom, många svenskar är vaccinerade och vi ser färre fall på iva, ändå ökar pressen på sjukvården. Det beror på att omikron sprids så snabbt att sjukhusinläggningarna ökar.

Så många i Sverige kan smittas av omikron – varje dag

Antalet nya fall beräknas, enligt Folkhälsomyndighetens allra värsta scenario, uppgå till hela 69 000 per dag under toppen.

– Sjukvården kommer att behöva hantera väldigt många fall. Exakt hur många fler får vi återkomma till, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på torsdagen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell ser framåt med oro.

Jonas Ekströmer / TT

I onsdags införde regeringen nya restriktioner för att få hejd på smittspridningen.

Men i Danmark är tongångarna ljusare. Där har sjukhusen sett precis samma utveckling som vi har i Sverige just nu: sjukhusinläggningarna inom intensivvården har inte ökat i samma takt som antalet nya fall, det visar siffror från Dansk Intensiv Covid Databas.

WHO varnar: hälften av européer kan smittas av corona: ”Vidta alla åtgärder”

”Vi är optimistiska”

Anders Perner är professor och överläkare på intensivvårdsavdelningen på Rigshospitalet i Köpenhamn. Han är positiv efter beskeden i rapporten:

– Vi är optimistiska – och kanske mer optimistiska än vi varit de senaste veckorna, säger han till danska DR och fortsätter:

– Om omikron varit som delta hade det varit dubbelt så många inlagda på intensivvårdsavdelningarna, och det hade fortsatt öka nästa vecka.

Stora vändningen för omikron i Sydafrika

Just nu ser den svenska kurvan för nya bekräftade fall ut som en spik som siktar rätt upp, eller en vägg. Samtidigt verkar graferna peka nedåt i länder där smittspridningen av omikron varit rekordsnabb tidigare.

I Sydafrika, landet som rapporterade in de första fallen av omikron i höstas hade under toppen i december ett veckosnitt på nära på 24 000 fall per dag. I går låg siffran på 6 599. Den snabba smittspridningen verkar ha bromsat in.

Kanske är trenden inte unik bara för Sydafrika.

Epidemiolog i USA om omikron: Hoppas se samma nedgång

På östkusten i USA slog omikron till med full kraft innan den nya smittan nått Sverige. I Boston har analyser av avloppsvattnet visat att halterna av smitta låg på topp strax efter nyår. Nu har det snart gått två veckor och redan har halterna gått ner med 40 procent.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

En skylt till en toalett.

I Boston har man analyserat spillvattnet från avloppet för att se hur höga virushalterna är.

Nora Lorek / TT

Men läkaren och epidemiologen Shira Doron, som jobbar på Tufts Medical Center i Boston, vill inte dra för hårt på de nya siffrorna.

– Vi försöker att inte dra några slutsatser om detta virus eftersom det ständigt överraskar oss, men i detta specifika fall hoppas vi att det kommer att följa i Sydafrikas fotspår och att vi kommer att se samma nedgång som där, säger hon till GBH News.

Shira Doron, läkare och epidemiolog.

Nu hoppas Shira Doron att smittotalen ska gå ner i samma takt som halterna i avloppsvattnet.

Tufts Medical Center, TT

Shira Doron: ”Hoppas antalet fall kommer minska lika kraftigt”

Shira Doron säger att de sett en toppnotering följt av en svag minskning, precis som i fallet med Delta.

– Men åtminstone spillvattnet visar en skarpare minskning, så vi hoppas att det betyder att även antalet nya bekräftade fall kommer minska lika kraftigt och att siffrorna över sjukhusinläggningar och dödsfall följer.

LÄS OCKSÅ: Dottern fick dödsdomen som bebis – vändningen efter 7 år

LÄS OCKSÅ: Smittan hos politikerna – Magdalena Andersson drabbad

FOTO: Jonas Ekströmer / TT, Tufts Medical Center, Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT, Johan Nilsson / TT

SENASTE NYTT!