Chocken efter dna-testet – Leontine, 25, kan ha över 70 syskon

Sperma i ett provrör och Leontine Olsbjörk till höger.

FOTO: TT/TV4
Leontine Olsbjörk, 25, kan ha över 70 syskon.
Hon fick reda på kallduschen efter ett dna-test.
– Det var en stor chock för mig, säger Leontine som kom till via en anonym spermadonator.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barnet blir attackerad av arg koala
0:32

Efter reklamen: Barnet blir attackerad av arg koala

(0:32)

Slå på ljud

Leontine Olsbjörk, 25, hade en bra uppväxt med sin mamma och bror i Göteborg. Precis som sin bror kom Leontine till via en anonym spermadonator i Danmark. Under uppväxten funderade hon en del över sin pappa men hon tog inte riktigt tag i funderingarna förrän hon bjöds in för att prata om just spermadonation i en podd.

Chockbeskedet: Kan ha 70 syskon

Då gick hon med i olika Facebook-grupper och skickade in sitt dna för att få reda på om hon hade några halvsyskon. Hon matchade då med sju halvsyskon och hittade sedan ytterligare några. Hon fick sedan chockbeskedet att hon kunde ha hela 70 halvsyskon över hela världen!

Leontine Olsbjörk i Efter Fem i TV4.

Leontine Olsbjörk som kan ha 70 okända halvsyskon runtom i världen.

FOTO: TV4

– Det var en stor chock för mig. Jag har alltid vetat att jag troligtvis har syskon ute i världen. Men min mamma fick information om att vi skulle vara ungefär 12 stycken, så att gå från 12 stycken till 70, det går inte att förklara hur konstigt det var, säger Leontine när hon gästar Efter Fem i TV4.

Spermabanken sålde vidare sperma utomlands

Anledningen är att spermabanken i Danmark sålde vidare doser utomlands utan att säga något. Det är nämligen fler som vill ha spermadonatorer än vad det finns spermadonatorer – och företagen kan tjäna pengar på att sälja sperman vidare utomlands.

När Leontine kontaktade spermabanken för att få reda på hur många syskon hon har egentligen meddelade de att det är sekretessbelagt. I Sverige har alla barn rätt att få reda på vem som är deras donator när de fyller 18 år, men den lagen finns inte i Danmark, skriver tidningen Amelia.

Vill införa flerföräldraskap

Genom egna efterforskningar via Facebook-grupper och dna-test har Leontine nu hittat 26 halvsyskon. Men hon tror att hon har betydligt fler egentligen.

– Det ungefär 26 stycken som jag har koll på men det är ett stort mörkertal fortfarande, säger Leontine som nu lägger mycket av sin tid på att kämpa för rättigheterna för de som söker sitt ursprung.

– När jag började sätta mig in i det här blev det väldigt klart för mig att det är ekonomiska intressen som går före våra behov och delvis också rättigheter i detta, säger Leontine som tror att det hade varit bra att införa flerföräldraskap som att man har ett ansvar som medförälder om man har donerat sperma.

FOTO: TT/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN