djur

Caroline sålde sin lägenhet – på grund av en spindel: ”Ren skräck”

Husspindel

Caroline hade så stor spindelfobi att hon sålde sin lägenhet efter att ha sett en spindel i den.
Varje gång hon gick in i ett rum skannade hon av om det kunde finnas spindlar och planerade hela sitt liv efter fobin.
– En känsla av ren och skär skräck, säger Caroline i Verkligheten i P3.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Snickaren ska sparka ner väggen – väggen slår tillbaka
0:23

Efter reklamen: Snickaren ska sparka ner väggen – väggen slår tillbaka

(0:23)

Slå på ljud

Caroline minns inte hur hennes enorma fobi för spindlar började. Hon minns bara att hon alltid har varit livrädd för de åttabenta djuren. Hennes mamma hade visserligen spindelfobi men aldrig på samma nivå som Caroline.

Undvek naturen och skannade av rum

Det gick så långt att Caroline planerade hela sitt liv runt sin spindelfobi, berättar hon i Verkligheten i P3.

– Jag har till viss del undvikit att vara så mycket ute i naturen och sett till att det alltid fanns flyktvägar, berättar Caroline i radioprogrammet.

Varje gång Caroline gick in i ett rum skannade hon av om det kunde finnas spindlar där. Hon planerade även så att hon skulle slippa vara ensam så lite som möjligt om det skulle dyka upp en spindel så att den andra personen kunde ta hand om den.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Spindelfobin fick Caroline att sälja sin älskade lägenhet

Men en dag skedde det som fick Caroline att inse att hon verkligen måste bli kvitt sin spindelfobi. När hon var hemma i sin älskade lägenhet i Göteborg såg hon plötsligt en spindel på toaletten. I vanlig ordning ringde hon en vän som fick komma över för att ta hand om den. Men hon hittade den inte och trots att det sedan anslöt flera som letade efter spindeln hittades den aldrig.

Och vetskapen om att den fanns där någonstans – men oklart var – fick Caroline att ta ett drastiskt beslut. Att sälja sin lägenhet som hon trivdes så bra i.

– Spindeln som tog över mitt hem hittades inte så jag såg ingen annan utväg. Jag var tvungen att sälja lägenheten, säger hon i Verkligheten i P3.

Så kom hon över sin spindelfobi

Caroline tog då hjälp av psykologstudenter på ett universitet i närheten som erbjöd ett behandlingsprogram. Hon började med att bara prata om spindlar och titta på bilder av de åttabenta djuren. Behandlingen avancerade sedan mer och mer till att blanda in riktiga spindlar i stängda boxar – som Caroline till slut kunde ha i knät.

Efter behandlingsprogrammet bokade Caroline även in ett möte med en kvinna som tidigare har jobbat på Skansen och som har hjälpt många att bli av med sina fobier. Då vågade Caroline röra en spindel för allra första gången.

– När jag stack ner handen och rörde bakbenet då gick inte spindeln emot mig utan försvann åt andra hållet. Så någonstans fick jag med mig en förståelse i att spindlarna kanske inte vill vara där vi är heller, de är också ganska rädda för oss, säger Caroline som i dag anser att hon är ”normalrädd” för spindlar.

När hon ser en spindel får hon inte samma panik och ångest längre. Men hon tar gärna inte hand om den själv utan överlåter fortfarande det till andra.

FOTO: Sveriges radio/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN