carolina klüft

Carolina Klüfts, 39, stora oro över barnens hälsa: ”Det känns tungt”

Carolina Klüft, 39 känner oro över barnens hälsa.

Foto: TT
Carolina Klüft är orolig för barnen.
– Det är klart att man blir förfärad, säger OS-hjälten, till Expressen.

OS-hjälten Carolina Klüft, 39, öppnar upp om sin oro för barnen. I en intervju med Expressen berättar hon om sorgen kring att barn inte får nog med friskvård. Ett faktum som hon finner förfärande, berättar guldmedaljören.

– Det är klart att man blir förfärad, säger Carolina Klüft. Friidrottaren har nyligen tilldelades en doktorshatt för sitt arbete med Generation Pep.

Klüft: ”Vi befinner oss i en uppförsbacke”

En orgnaisation som startades av kronprinsessan Victoria och prins Daniel för att ge fler barn möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv.

Men arbetet har gått sådär.

Enligt en studie från Göteborgs universitet rör sig barn närmare en fjärdedel mindre än för 20 år sedan. Mellan åren 2000 till 2017 sjönk barns steg per dag med en fjärdedel. Allra värst ser det ut för pojkar som rör sig 30 procent mindre.

– Det känns tungt.. tufft. Vi befinner oss i en uppförsbacke, men det är bra att vi får de här studierna, att vi får se svart på vitt hur det ser ut. Så att vi kan förändra saker i samhället. För det här behöver lyftas. Studierna behövs, men det är sällan speciellt rolig läsning. Men viktig, säger Carolina Klüft till Expressen.

Får hjälp av kronprinsessen Victoria

Men det finns något Carolina Klüft känner glädje utav – kronprinsesseparets stöd till Carolina Klüft och Generation Pep

– Deras engagemang är väldigt genuint och långsiktigt. Det är precis som det har varit från start. Det är klart att kronprinsessparet har en massa andra saker som de ska ägna sig åt för Sverige, vi är bara en liten del av det. Men deras engagemang för frågan är detsamma. Det finns verkligen ett stöd och en kraft, säger OS-hjälten.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN