Lille Caleb Orthman, 1, drabbad av cancer – fick ny lever

Caleb föddes med en svår cancer tidigt i vecka 27. Här tillsammans med sin syster och mamma Tamara.

Privat
Den lille pojken fick en tuff start i livet.
Caleb Orthman, 1, föddes för tidigt och hade en cancertumör.
Men nu har han fått en ny chans efter en livsviktig operation.
Elva månaders flicka gör succé på brädan
Slå på ljud

Caleb Orthman, 1 år, föddes för tidigt med ett akut kejsarsnitt i oktober 2020. Han vägde då endast 49 gram – och diagnostiserades snart med en svår cancer i levern. En tuff start på livet, men nu har historien fått en lycklig vändning.

Lille Caleb har fått en levertransplantation, rapporterar People.

Mamma Tamara Orthman berättar för lokala medier att operationen genomfördes under sista veckan i december 2021 och var lyckad.

Över 200 personer hade ansökt om att vara givare för operationen, rapporterar den lokala tv-stationen WGME-TV. Operationen genomfördes vid Boston Children's Hospital.

Caleb på sjukhuset med sin mamma.

Mamma Tamara Orthman tillsammans med lille Caleb.

Privat

”Energi, kärlek och böner”

Lille Caleb föddes redan i vecka 27 – och har spenderat hela sitt liv på sjukhus. Operationen tog åtta timmar att genomföra och avslutades först klockan 3 på morgonen, den 27 december.

– Många skickade oss energi, kärlek och böner under operationen. Allt fungerade, vilket är helt underbart, säger mamma Tamara Orthman till WGME.

– Jag var så himla glad och känslomässig när läkarna berättade att de kunde genomföra operationen. Jag sa i telefonen: ”Jag har inga ord”. Jag var bara så glad, så hemskt glad, fortsätter mamman.

Familjen måste vara nära sjukhuset efter operationen

Tidigare i december skrev mamman i ett Facebook-inlägg att lille Calebs vistelse på sjukhuset inte är över – även om en levertransplantation genomförs.

”Återhämtningen efter en transplantationen kommer vara en helt egen process. Han kommer inte kunna vara mer än två timmar ifrån sjukhuset de första 6 månaderna efter operationen”, skriver mamman på sin Facebook.

Lille Caleb var svårt sjuk när han föddes.

Lille Caleb hade en svår start i livet. Han föddes redan i vecka 27 – och har sedan dess drabbats av en infektion och cancer.

PRIVAT

Mamma Tamara: ”Kändes inte verkligt”

Efter att Caleb föddes tillbringade han fem månader på sjukhuset Maine Medical Centers NICU. Han var tvungen att vara uppkopplad till en maskin för att kunna få konstgjord andning. Senare förflyttades han till ett sjukhus i den amerikanska delstaten Massachusetts. Väl där drabbades han av en infektion – och snart skulle cancern i levern upptäckas.

– Det kändes inte verkligt. Vi hade sett framemot att få ut honom ur sjukhuset. Allt var ett väldigt, väldigt svårt, berättade mamman.

Caleb hade återhämtat sig och var redo att andas själv när de förkrossande cancerbeskedet kom.

– Han skulle precis få stänga av sin konstgjorda andning. Och vi var verkligen glada, för vi trodde han skulle få komma hem.

– Men när de gjorde ett ultraljud hittade de något oväntat. Jag kan inte säga exakt, men det var en massiv tumör i hans lever.

Samlat in över 100 000 kronor till mamman och barnen

Caleb var endast 10 månader gammal när han fick sin första behandling med kemoterapi. Men läkarna förklarade att han behövde en ny lever.

Sökandet efter en lämplig donator som kunde ge en del av sin lever började omedelbart.

Tamara Orthman och hennes två barn.

Hemma i Maine väntar Tamaras dotter på sin lillebror och mamma.

Privat

Mamma Tamara Orthmans vänner har lagt upp en GoFundMe-sida, för att samla in pengar till familjen. Operationerna och sjukhusvistelsen är nämligen extremt kostsamt. Tamara har dessutom en 13-årig dotter som väntar hemma i Maine.

Efter operationen hade GoFundMe-sidan skramlat ihop över 100 000 kronor, av målet på 135 000 konor.

LÄS OCKSÅ: Kristíns barndomsvän räddade livet på sjuka sonen Eldur

LÄS OCKSÅ: Emma, 36, fick svåra skador efter förlossningen

Foto: GOFUNDME

FRÅN FÖRSTASIDAN