Brottsligheten i världen minskar – MEN Sverige sticker ut på listan

Brottsligheten i världen minskar.

Att man kunnat röra sig mindre ute bland folk under andemin har inte bara varit negativt.
En ny studie visar nämligen att brottsligheten har minskat i världen när folk tvingats att stanna hemma.
– Det här är ett unikt projekt, att på så kort tid samla forskare och data från 23 olika länder och analysera det samlat, säger Robert Svensson, kriminolog vid Malmö universitet

Det är inte bara du som har tvingats att sätta ditt vanliga liv på paus under pandemin. Inte heller kriminaliteten har kunnat breda ut sig i samhället i samma utsträckning som tidigare och de kriminella har fått ta ett steg tillbaka.

Detta visar en ny studie som gjorts i 27 städer samt i 23 länder runt om i världen. Bland annat har städer så som Muzafarpur i Indien, Seoul i Korea, San Fransisco i Nordamerika och Lima i Sydamerika undersökts och där har man kunnat se en dramatisk minskning av brottsligheten.

Sverige sticker ut stort

GENOMSKÅDAD! 10 signaler som avslöjar när någon ljuger

Men även Sverige ingår i studien och Manne Gerell och Robert Svensson, som är kriminologer vid Malmö universitet, har varit med och arbetat med den svenska delen av studien och tagit fram data. Där kan man se att både Stockholm och Malmö sticker ut i den stora undersökningen med en låg nedgång av brottsligheten.

– Det här är ett unikt projekt, att på så kort tid samla forskare och data från 23 olika länder och analysera det samlat, säger Robert Svensson i forskningsartikeln som gjort av Malmö universitet.

I den omfattande undersökningen studerade forskarna utvecklingen av sex olika typer av kriminalitet och hur de har förändrats under pandemin. Dessa var: misshandel, stöld, inbrott, rån, bilstölder och mord. Forskarna kunde sa att det sammanlagt har skett en minskning med hela 37 procent för alla de sex olika brottstyperna.

Manne Gerell.

Manne Gerell

Johan Nilsson/TT

Brottsligheten kopplas till pandemin

Man slår också fast i studien att den minskade brottsligheten är kopplad till pandemin och de restriktoner som införts. Och det kan vara just det som gör att Sverige verkligen sticker ut i undersökningen då det har varit mildare restriktioner här. Vi hade den minsta nedgången av alla länder där brottsligheten i Stockholm minskade med 13 procent och i Malmö minskade den endast med två procent.

– Att nedstängning påverkar brottsligheten är väntat, och med denna studie finner vi starka belägg för att rutinaktiviteter, till exempel att folk jobbar hemifrån istället för att åka till jobbet, påverkar brottsligheten, säger Manne Gerell.

Så mycket minskade brottsligheten

Lima, Peru: – 78 procent

Barcelona, Spanien: – 76 procent

Brisbane, Australien: – 43 procent

Mexico City, Mexiko: – 38 procent

Tel Aviv, Israel: – 28 procent

Amsterdam, Nederländerna: – 23 procent

Helsingfors, Finland: – 20 procent

Stockholm, Sverige: – 13 procent

Malmö, Sverige: – 2 procent

Total minskning för de 27 städer som ingick i studien: – 37 procent

Källa: Malmö universitet

LÄS OCKSÅ: 10 signaler att hålla koll på – som kan avslöja om någon ljuger

LÄS OCKSÅ: Paret fick 20 barn (!) på ETT år – nu vill de ha 100

FOTO: Johan Nilsson/TT/Vilhelm Stokstad/TT/Helena Larsson/N/TT

SENASTE NYTT!