brott

Bröderna döms till långa fängelsestraff för grova spionbrott

Bröderna Peyman och Payam Kia döms till långa fängelsestraff för grova spionbrott

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Privat
De två bröderna som delade topphemlig information från SäPo och Försvarsmakten till Ryssland har fått sina domar.
Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse och lillebror Payam Kia, 35, döms till 9 år och 10 månader fängelse.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så mycket tjänade spionbröderna
0:31

Efter reklamen: Så mycket tjänade spionbröderna

(0:31)

Slå på ljud

I dag kom domen mot de två bröder som spridit topphemlig information från svenska Säkerhetspolisen och Försvarsmakten till Ryssland.

Stockholms tingsrätt meddelar att bröderna, som stod åtalade för grovt spioneri mot Sverige, har dömts till långa fängelsestraff. Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Han var tidigare anställd hos både SäPo och Försvarsmakten och fick där tag på de hemligstämplade dokumenten.

Måns Wigén, kanslichef på Högsta domstolen, under torsdagens presskonferens i anslutning till att domen presenterats.

Måns Wigén, kanslichef på Högsta domstolen, under torsdagens presskonferens i anslutning till att domen presenterats.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

– Han har fått tillgång till hemlig informationen genom sin anställning inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst. Med full insikt om skadeverkningarna har han anskaffat, befordrat och röjt den informationen till Ryssland, som utgör det främsta hotet mot Sveriges säkerhet, säger chefsrådmannen Måns Wigén under en presskonferens.

Yngre brodern var ansvarig för kontakten med Ryssland

Peymans bror Payam Kia, 35, döms till ett fängelsestraff på 9 år och 10 månader för grovt spioneri. Han deltog i planeringen av det hela och skötte kontakten med Ryssland och GRU – han tog även hand om ersättningen.

– Det är mycket viktigt att den yngre inte har haft någon anställning inom dessa myndigheter, och har inte missbrukat det förtroendet (som hans äldre bror gjort), säger Wigén om varför Payam Kia har fått ett tidsbestämt straff.

Domen delas ut i Stockholms tingsrätt.

Domen delas ut i Stockholms tingsrätt.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

I åtalet hävdade åklagaren att bröderna har fått tag på och spridit 100 hemliga dokument från den svenska säkerhets- och underrättelsetjänsten till den ryska underrättelsetjänsten GRU, skriver Aftonbladet.

Bevisningen har främst bestått av SäPos underrättelseinformation om Peyman Kia och även spår på hans dator, samt en stor kontanthantering på runt en halv miljon kronor. Bevisen mot Payam Kia är bland annat dagboksanteckningar från ett USB-minne.

– Båda bröderna har förnekat all inblandning. Det enda vi har hittat som motiv är ekonomisk vinning, säger Måns Wigén.

Peyman har uppgett en förklaring till varför han haft dokumenten sparade hos sig, men tingsrätten tycker inte att hans förklaring är trovärdig. Inte heller väljer de att tro på lillebror Payam och hans förklaringar.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN