fascinerande liv

Bo och Valter förväxlades på BB – bodde hos fel familjer i sju år

Bo, 80, byttes bort med Valter när han var nyfödd – bodde i fel familj i sju år

FOTO: David Dahlberg/DN/TT
Bo Enquist och Valter Svensson föddes samma dag på Bureå sjukstuga.
Efter tre år märkte Bos biologiska föräldrar att de fått med sig fel son hem efter förlossningen.
– Jag vet ju inte vilken förträfflig människa jag hade blivit om jag inte hade behövt uppleva det, säger han till tidningen Mitt i.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

2-årigen får träffa sin lillebror för första gången
0:40

Efter reklamen: 2-årigen får träffa sin lillebror för första gången

(0:40)

Slå på ljud

I dag är han 80 år gammal. Bo Enquist bor i Stockholmsförorten Älta, men han föddes i västerbottniska Bureå, den 4 december 1942. Hans mamma och pappa Vilma och Wiktor Enquist fick barn samma dag som paret Dagny och Allan Svensson. Eftersom det inte fanns id-band som identifierade de nyfödda barnen på den tiden skedde det en förväxlingsmiss när respektive familj åkte hem från sjukhuset.

Bo Enquist hamnade i Svenssons hushåll – Valter Svensson blev plötsligt Enquistarnas son. Det dröjde tre år innan Vilma och Wictor började ana att de gjort en supertabbe. Valter var brunögd medan alla andra i familjen hade blå ögon.

Bo har gjort det mesta i livet. Levt som sjöman, drivit taxifirma, sålt damunderkläder och gjort kundundersökningar.

Bo har gjort det mesta i livet. Levt som sjöman, drivit taxifirma, sålt damunderkläder och gjort kundundersökningar.

FOTO: David Dahlberg/DN/TT

Ville rymma från sina biologiska föräldrar

Fallet uppmärksammades i nationell media och en långdragen rättsprocess inleddes. I maj 1946 publiceras en känd bild på när Bo sitter i knät på sin dåvarande pappa, Allan Svensson.

– Jag minns oerhört mycket från att jag var två år. Barn kommer ihåg om de upplever väldigt speciella händelser, säger Bo Enquist till Mitt i.

Anmärkningsvärt nog skulle det dröja nästan fyra år till innan rättsprocessen var avgjord, då hade ärendet vandrat via tingsrätten och hovrätten för att till slut nå Högsta domstolen. Beskedet är detsamma som i tidigare instanser. Bo ska tillbaka till sin familj. Men eftersom Svenssons inte ville byta sönerna mot varandra så får Valter hissnande nog stanna hos Enquists.

Valter (t.v.) och Bo (mitten) förväxlades efter födseln. I bakgrunden syns Bos föräldrar Vilma och Wiktor, som sedan även kom att bli Valters föräldrar.

Valter (t.v.) och Bo (mitten) förväxlades efter födseln. I bakgrunden syns Bos föräldrar Vilma och Wiktor, som sedan även kom att bli Valters föräldrar.

FOTO: Åke Borglund/TT

När Bo är sju år kommer polisen och hämtar honom. Han skriker efter sina föräldrar, men de kan inte rädda honom. Han bärs ut i strumplästen av en polisman. Först vill han rymma från sina biologiska föräldrar, men han accepterar till slut läget och börjar gilla att han plötsligt har fyra syskon.

– Det här har säkert påverkat mig. Jag vet ju inte vilken förträfflig människa jag hade blivit om jag inte hade behövt uppleva det. Jag har varit en orolig själ, säger han.

Författarkusinen har skrivit en bok om fallet

Den uppmärksammade händelsen har kommit att kallas Bureåfallet, det var någonting som chockade Sverige och sedermera ledde det till att både mammor och barn direkt får id-band, innan navelsträngen ens klippts.

Bos välkända kusin, författaren Per Olov ”P.O.” Enquist, har skrivit en bok som baseras på denna anmärkningsvärda livshändelse. Han skrev om bortbytesaffären i Kapten Nemos bibliotek (1991) samt i sina memoarer Ett annat liv (2008). Även dokumentärfilmen Kapten Nemos barn (2010) skildrar förväxlingen av sönerna i Bureå.

P.O. Enquist vann Augustpriset två gånger för böckerna Livläkarens besök (1999) och Ett annat liv (2008).

P.O. Enquist vann Augustpriset två gånger för böckerna Livläkarens besök (1999) och Ett annat liv (2008).

FOTO: Lehtikuva/TT

P.O. Enquist hade ett hjärtfel och dog efter en tids sjukdom i Vaxholm 2020. Han blev 85 år gammal. Valter Svensson – han som förväxlades med Bo Enquist och sedan kom att bli hans bror – dog 1999 på grund av lungcancer.

FOTO: David Dahlberg/DN/TT, Lehtikuva/TT, Åke Borglund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN