shopping

Black Friday och Black Week 2022 – här är allt du vill veta om rean

Allt du vill och behöver veta om Black Friday och Black Week 2022

STOCKHOLM 20181123Black Friday i en galleria i Sickla.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

FOTO: Jessica Gow/TT
Ett amerikanskt fenomen som letade sig över Atlanten och nådde Sverige 2013.
Nu är det Black Friday igen, eller snarare Black Week.
Läs allt du behöver veta om den galna shoppingveckan!

Ja, allt började i USA på 1960-talet. Dagen efter Thanksgiving (som alltid är fjärde torsdagen i november) var många amerikaner lediga och på väg hem efter att ha firat högtiden med familjen. Så småningom blev det populärt att använda den där resdagen till att juldekorera och shoppa.

Den intensiva användarökningen av näthandlande innebar att de amerikanska webbutikerna kunde sälja billigare varor hela dygnet, även till kunder utanför USA. Dessutom började fysiska butiker ha öppet tidigt på morgonen fram till sen kväll.

Det blir allt vanligare att shoppa på nätet, men alltjämt går det att fynda i fysiska butiker. Köerna brukar ringla sig utanför butikerna.

Det blir allt vanligare att shoppa på nätet, men alltjämt går det att fynda i fysiska butiker. Köerna brukar ringla sig utanför butikerna.

FOTO: Shutterstock/TT

I Sverige nåddes vi för första gången av Black Friday-konceptet 2013 då några e-handelsföretag och butikskedjor erbjöd sina kunder specialerbjudanden. Sedan dess har det fullkomligt exploderat. Numera har shoppingdagen blivit en shoppingvecka, Black Week, och det ses som startskottet för julhandeln.

När är det Black Week?

Det är vecka 47 som gäller. I år inleds Black Week under måndagen den 21 november. Reaveckan håller på ända till nästa vecka, alltså måndagen 28 november. Den dagen kallas Cyber Monday (den dag då julhandeln över nätet inleds i Amerika).

Vad är vanligt att köpa?

När Black Friday först slog i Sverige upptäckte man att det var böcker, datorspel och filmer som såldes mest. Numera har det blivit vanligare att handla större prylar, exempelvis hemelektronik, vitvaror, kläder, cyklar, datorer och verktyg. Det är också väldigt vanligt att passa på att köpa sina julklappar inför den kommande högtiden.

Hemelektronik, tv-skärmar, datorer och vitvaror är vanliga produkter som svenskarna är sugna på under Black Week.

Hemelektronik, tv-skärmar, datorer och vitvaror är vanliga produkter som svenskarna är sugna på under Black Week.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

Enligt Svensk Handels undersökning från 2021 uppgav 56 procent av de tillfrågade att de planerade att handla i samband med Black Week och Black Friday. Drygt en tredjedel av alla svenskar köper minst en julklapp under den här veckan.

Handla nu eller på mellandagsrean?

Den stora skillnaden mellan de två stora reorna är att under Black Week sänks priserna på såna produkter som generellt är mer efterfrågade och under mellandagsrean sänker företagen priserna på sånt som de inte lyckats sälja inför julen.

Under Black Week försöker företagen locka kunderna att köpa mer attraktiva varor. Det är större risk att varorna tar slut snabbt, det gäller därför att vara ute i god tid om man har siktet inställt på en speciell produkt.

På mellandagsrean är det mer utförsäljning av produkter som ska fasas ut och göra plats för uppdaterade versioner. Generellt sånt som blev över efter julhandeln.

Använd olika prisjämförelsesajter

För att ha koll på vad saker egentligen kostar under Black Friday/Black Week kan det vara bra att gå in på en prisjämförelsesajt, exempelvis Prisjakt eller Pricerunner. Där kan man se vad en produkt har kostat den senaste tiden och framför allt vad den kostar nu i olika butiker. Sajterna jämför helt enkelt olika företags prissättning på samma vara och pekar ut det billigaste alternativet.

Handla i butik

Ja, nu när vi nåtts av snökaos i många delar av Sverige kanske det inte är det bästa att röra sig till ett fysiskt shoppingcenter eller en stor handelsplats. Men om du nu inte gillar att handla online och känner en dragning till en viss affär är det viktigt att kolla upp vad som gäller i just den affären under veckan.

Ett tips är att kolla upp vilka produkter du är intresserad av redan innan du ger dig ut för att handla. Särskilt denna vecka då det är snökaos i Sverige.

Ett tips är att kolla upp vilka produkter du är intresserad av redan innan du ger dig ut för att handla. Särskilt denna vecka då det är snökaos i Sverige.

FOTO: Shutterstock/TT

Företag har nämligen ingen skyldighet att erbjuda bytesrätt och öppet köp. Särskilt inte när det kommer till reavaror. Var kritisk och fråga personalen om det är någonting som du inte förstår vad gäller prissättningen eller reglerna kring köpet.

Handla online

När man handlar över nätet är det, särskilt i dessa digitala tider, vanligt att man erbjuds möjligheten att betala sitt köp senare. Ibland har man 30 dagar på sig att betala. Ibland kan man välja att delbetala över tid.

Frågan man bör ställa sig är om man har råd? Det är lätt att handla för pengar man inte har.

För att undvika att bli lurad kan det vara värt att kolla upp företagen du handlar ifrån, om det är så att du köper från en sajt som du inte känner igen eller som känns lite mystisk. Undersök vilka betalningsalternativ de erbjuder och var alltid försiktig med att lämna ut dina kortuppgifter. Om man handlar från andra länder än Sverige är det bra att hålla koll på vilka lagar och regler som gäller om man handlar från ett företag utanför EU.

Nya regler kring prissänkning – undvik att bli blåst

Det är alltid bra att gå in i en butik eller på en sajt med lite kritiska ögon. Försök att inte hetsköpa någonting eller bli allt för exalterad och köpblind. De där röda prislapparna som du ser i butiken, är det verkligen rea på de varorna? Konsumentverket har varnat för just röda prislappar, ibland kan butikerna ha satt normala priser eller till och med ännu högre priser än normalt på de varorna.

Det finns även en ny regel att förhålla sig till i år, som trädde i kraft 1 september 2022. Det handlar om hur företagen är skyldiga att informera om prissänkningar vid reor. I stället för att jämföra reapriset med det senaste priset måste de nu redovisa det lägsta priset som de sålt produkten för de senaste 30 dagarna. Detta för att komma bort från tidigare problem att företag höjt priserna på vissa varor precis innan Black Week, för att sedan sänka dem till normalpris igen.

FOTO: Jessica Gow/TT, Shutterstock/TT, Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN