jimmie åkesson

Biden orolig över Åkessons frammarsch – kan påverka relationen med Sverige

USA oroliga för kontroversiella SD – rädda att de delar info med Ryssland

Foto: Jimmy Wixtröm/Aftonbladet/TT, Samuel Corum/TT
Sverigedemokraternas inflytelserika position i regeringsbildandet skrämmer USA.
Enligt en källa till Expressen tycker flera mäktiga politiker att det svenska partiet är för kontroversiellt.
– Amerikanarna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen genom SD, säger källan.
Victor Hedman börjar skratta efter Bidens felsägning
0:32

Efter reklamen: Victor Hedman börjar skratta efter Bidens felsägning

(0:32)

Slå på ljud

Sverigedemokraterna gjorde ett historiskt starkt val i september, både på riksdagsnivå och på regional samt kommunal nivå. I riksdagsvalet fick partiet 20,54 procent av alla röster, vilket gjorde Jimmie Åkesson, 43, och hans kollegor till det näst populäraste partiet i landet.

Någon som däremot inte är en supporter av Åkesson är den amerikanske presidenten Joe Biden, 79. Det har blivit väldigt tydligt i och med de senaste uppgifterna om att flera makthavare i Vita huset är extremt oroade över Sverigedemokraternas framfart i Sverige.

Osäkerheten grundar sig i att Sverigedemokraterna tidigare utpekats för att ha kopplingar till Vladimir Putins Ryssland. Dessutom har Socialdemokraterna pratat om att SD ”utgör ett säkerhets- och utrikespolitiskt hot”.

"Inte ett anständigt parti"

Enligt uppgifter till Expressen, det handlar om en källa med regeringsinsyn, har den avgående regeringen med Magdalena Andersson i spetsen fått många frågor som rör det svenska maktskiftet. Amerikanerna är helt enkelt oroade över Sverigedemokraternas roll i Ulf Kristerssons regeringsbildande.

Expressen ger exemplet att flera medarbetare till den amerikanske utrikesministern Antony Blinken har vädrat sitt missnöje när de varit i kontakt med den avgående regeringen.

– Det är inte ett anständigt parti, som de ser det och jag skulle säga att det kan bli djupt problematiskt för den tillträdande regeringen. Amerikanarna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen genom SD, säger källan.

En vanlig fråga till Linde

Den avgående utrikesministern Ann Linde (S) berättade tidigare i en intervju med Aftonbladet att flera länder hört av sig till henne med frågor om SD.

– Det är ingen hemlighet att många länder är oroade för högernationalisternas framväxt. Det är en av de frågor jag fått oftast nu; Vad innebär detta? Jag kan bara vara ärlig och säga att vi inte riktigt vet - men det finns naturligtvis en oro även hos oss, säger hon.

FOTO: Jimmy Wixtröm/Aftonbladet/TT, Samuel Corum/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN