Bästa tipsen om du bränt dig i solen – hudexpertens stora solvarning

Personer på en strand
Exklusivt

Har du bränt dig i solen?
Då finns det flera tips hur du på bästa sätt kan lindra sommarsmärtan.
Här är hudexperten Jan Lapins bästa knep.

Först och främst: att bränna sig i solen är aldrig bra. Cellförändringar till följd av för mycket sol går inte att reparera. Skadan är redan skedd. Det ska också påpekas att antal patienter med hudcancer ökar i Sverige. Varje år konstateras cirka 60 000 hudcancerfall i landet.

Barn är extra känsliga för solexponering och brännskador. Får de för mycket ökar risken för melanom senare i livet. Det visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Solbränd

Många svenskar bränner sig på sommaren. För att lindra smärtan kan flera åtgärder krävas.

Anthony Devlin

Hudläkaren Jan Lapins: "Använd något kylande”

Men! Om du nu har varit ute i solen, slarvat och varit så klantig och bränt dig så finns det flera saker som underlättar den svidande känslan.

Jan Lapins, docent, överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, listar sina bästa tips för att lindra den fruktansvärda sommarsmärtan.

Det alla solbrända människor kan börja med är att använda något kylande på kroppen för att få bort den brännande känslan.

– Om det svider ordentligt ska man använda någonting som är kylande. Zinkliniment eller andra enkla åtgärder, säger Jan Lapins.

Jan Lapins

Jan Lapins, docent, överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Medicinsk Bild Karolinska

Kortison om du bränt dig allvarligt

Har du bränt dig riktigt rejält hjälper inte zinkliniment eller något annat kylande. Då krävs rejälare åtgärder. En kropp som liknar en kräfta med blåsor behöver specialbehandling.

– Om man bränt sig kraftigt med blåsor och svullnad kan några dagars smörjning med kortisonkräm lindra, säger docent och överläkaren.

Var noggrann med solskydd efteråt

Har du inte lärt dig läxan efter den intensiva röda brännan som drabbat dig så får du nog skylla dig själv. Oavsett vad så kommer här ett tips om att i fortsättningen vara noggrann med att använda solskydd, speciellt om du redan har bränt dig.

– Efteråt måste man skydda huden ganska noggrant från ytterligare solstråle, då man är extra sårbar. Det gäller att vara noggrann med solskydd.

Jan Lapins

Jan Lapins säger att man ska vara noggrann med solskydd och undvika solen om man har bränt sig.

Medicinsk Bild Karolinska

Stryk på mjukgörande

Möjligtvis orsakar den brända kroppen plötsliga utseendeförändringar. Då gäller det att veta vad som gäller och hur du kan behandla exempelvis sprickor och blåsor.

– Sen kommer fjällning, huden kommer vara torr och narig och sprickig från blåsor och annat. Det är viktigt att man då stryker på mjukgörande för att läkningen ska gå så fort som möjligt.

Fjällning

Om du har bränt dig så finns det risk för att kroppen reagerar med att exempelvis fjälla.

Ocskay Mark

Använd täckande kläder

Du kan skydda de brända områdena genom att använda något tyg som skyddar huden. Förslagsvis kläder.

– Man säger att en t-shirt kan ha faktor åtta eller tio och jeans tolv. Skillnaden mellan solskyddsfaktor i krämform och kläder är att kläderna sitter på väldigt bra. Det är väldigt få gånger man lyckas bränna sig genom kläder.

Skydda dig även när du inte ligger på stranden

Människor som sökt sig till sommarstranden har ofta som mål att få ta del av solens strålar. Medvetet och omsorgsfullt har man tagit med sig solskyddskräm för att skydda sig.

Faran ligger snarare när man är ute i solen utan att egentligen tänka på den. Är du ute i det varma vädret för att utöva fysiska aktiviteter är det bra att ha heltäckande kläder på sig, till exempel långärmat.

– Det är klart att det är obehagligt när det är varmt, man har ju gärna kortärmat.

– När man vistas i solen utan att man tänker på det kanske man glömmer bort att man ska skydda sig. Det kanske oftare borde vara så att man tänker på att skydda sig vid sportsammanhang och vardagssolsexponering.

Folk på en strand

Människor ligger på en strand och solar.

MATHIEU PATTIER/SIPA/Shutterstock

Så använder du solskydd

Varje år konstateras 60 000 hudcancerfall i Sverige. Det finns ett starkt samband mellan att bränna sig i solen och hudcancer.

Särskilt farligt är att bränna sig som ung och i Sverige har malignt melanom ökat under många år.

Utöver att skydda sig med täckande klädsel så bör man använda solskyddsmedel.

Det är viktigt att känna till att solskyddsmedel endast uppnår full effekt om det används i tillräckliga mängder.

Uppskattningsvis behöver man smörja in cirka 35 gram solskyddsmedel för att skydda hela kroppen på en vuxen person med normalstor kroppsbyggnad. Detta motsvarar ungefär sex teskedar kräm.

Många använder bara halva den mängden, vilket gör att skyddet mot solstrålning minskar betydligt.

Solskyddsprodukter ska innehålla en kombination av olika UV-filter, så att de ger ett tillräckligt bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten och Läkemedelsverket

Jan Lapins

Jan Lapins.

Medicinsk Bild Karolinska

LÄS OCKSÅ: Här är det störst RISK för regn under midsommar 2021 – och störst solchans

LÄS OCKSÅ: Meteorologens varning – så varmt blir det i midsommar

Foto: Medicinsk Bild Karolinska, MATHIEU PATTIER/SIPA/Shutterstock, Ocskay Mark, Anthony Devlin

Senaste nytt