hemska händelser

Barnmorskans misstag kvävde Lucas under förlossningen – så mår han idag

Lucas i sin rullstol och som nyfödd med slang i näsan.

FOTO: SWNS
Sjukhuset gjorde upprepade misstag under mammans förlossning.
Idag lever Lucas, 8, med allvarliga men på grund av de 38 fel barnmorskan gjorde.
Nu ska familjen kompenseras för den traumatiska händelsen som orsakade pojkens funktionsvariation.
Så blev Armand Duplantis och Desiré Inglander ett par
0:40

Efter reklamen: Så blev Armand Duplantis och Desiré Inglander ett par

(0:40)

Slå på ljud

Lucas Whitehouse är idag åtta år och lever med allvarliga hjärnskador efter att han fått syrebrist i hjärnan under förlossningen. Att Lucas inte är som andra barn och lever ett tufft liv är förlossningsvårdens fel.

Nu har mamma Rebecca Whitehouse, 42, och maken Dan, 41, vidtagit juridiska åtgärder. På hela 38 punkter hade sjukhuspersonalen brutit policy eller gjort missbedömningar som gett lilla Lucas men för livet. Nu ska familjen kompenseras, skriver Irwin Mitchell.

Läkarna vägrade genomföra ultraljud

Sjukhusets misstag kan spåras så långt tillbaka som i vecka 34 när barnmorskan berättade att barnet låg ut fel håll i magen. Fötterna var nedåt och huvudet uppåt. Vid nästa besök i vecka 35 fick hon andra besked – nu låg barnet åt rätt håll med huvudet nedåt.

Efter att ha fått två olika besked krävde mamma Rebecca i vecka 37 att få göra ett ultraljud för att fastställa barnets position. Detta nekades hon och bokades istället in med en läkare om tre veckor som skulle avgöra om ett ultraljud var nödvändigt.

Utan luft i nio minuter

Dagen kom när det var dags för lilla Lucas att komma ut. Då försäkrade barnmorskan henne återigen om att barnet var i rätt position och att förlossningen skulle gå bra.

– Trots detta så visste jag att något inte stämde och vi tog upp det när jag började få sammandragningar. Men jag litade på vad de sa, berättar mamma Rebecca.

Lucas när han var nyfödd och fortfarande låg på sjukhuset.

Lucas huvud satt kvar i mamman i nio minuter efter att kroppen kommit ut. Han tog sitt första riktiga andetag 29 minuter efter att han föddes.

FOTO: SWNS

Vid ultraljudet inte långt efter uppstod återigen förvirring. Skärmen visade barnet med fötterna nedåt och huvudet uppåt. Trots detta och att Rebecca var inbokad att göra ett kejsarsnitt insisterade sjukhuspersonalen att Rebecca skulle föda på naturliga vägar.

– Det var efter nästan fyra timmar när jag kände att det var dags att krysta och ingenting hände som personalen började misstänka att något inte stämde, säger Rebecca till Irwin Mitchell.

Barnmorskans beslut bröt mot sjukhusets policy och den rätta vägen att gå hade varit ett kejsarsnitt. Men barnmorskan genomförde planen. Lucas föddes med fötterna först vilket orsakade hans syrebrist. Huvudet kom nämligen ut ur mamman nio minuter efter kroppen.

Så fort den lilla pojken var ute påbörjade man arbetet för att rädda honom. Efter två misslyckade försök fick läkarna igång cirkulationen igen efter 17 minuter med hjälp av konstgjord andning. Efter 29 minuter tog han sitt första andetag.

Lucas idag sittandes i soffan.

Lucas lever med allvarliga funktionsnedsättningar efter att han fått syrebrist i hjärnan vid förlossningen.

FOTO: SWNS

Lucas kan inte prata och sitter i rullstol

Lucas kan inte prata och kommunicerar med teckenspråk och använder sig av ett slags kommunikations verktyg för att prata med mamma och pappa. Efter att familjen vidtagit juridiska har sjukhuset medgett att det har gjort fel.

– Att få veta efteråt att Lucas skador kunde ha undvikits of de korrekta riktlinjerna hade följts och om personalen hade rätt utbildning har varit det svåraste att acceptera. Det är svårt att inte tänka att när Lucas behövde hjälp som mest så svek man honom, säger mamma Rebecca.

Sjukhuset har bett om ursäkt till familjen och gått med på att kompensera dem. De kommer att betala all specialistvård som Lucas behöver för resten av hans liv.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN